Speurwerk van de politie  zorgde april vorig jaar er voor dat de verdachte van een brute verkrachting snel was opgepakt
Volledig scherm
Speurwerk van de politie zorgde april vorig jaar er voor dat de verdachte van een brute verkrachting snel was opgepakt © Bert Jansen

Verdachte (29) van verkrachting in Asten is terug uit instelling en zit nu weer in cel

DEN BOSCH - De 29-jarige man uit Asten die ervan wordt verdacht in april vorig jaar ’s nachts een meisje te hebben verkracht, is terug naar de gevangenis. Hij was opgenomen in het Pieter Baan Centrum, dat onderzoek is klaar. Hij mag niet tijdelijk vrij uit voorarrest.

Ondanks de corona-sluiting van de rechtbank was er wel een zitting woensdag in zijn zaak. Elke drie maanden moet de rechtbank bekijken of een verdachte nog steeds in voorarrest moet blijven. Dat was bij deze man het geval. De volgende zitting werd meteen vastgesteld op 25 juni.

Nog geen rapport

Officier van justitie Patrick van Hees maakt er geen geheim van dat hij straks hoogstwaarschijnlijk tbs zal eisen. Dat kan in principe alleen als deskundigen dat ook adviseren. De man was al eens onderzocht, maar de psycholoog en psychiater hadden geen eenduidig oordeel. De rechtbank stuurde hem daarom door naar het gespecialiseerde Pieter Baan Centrum, dat naast onderzoek ook observaties uitvoert als de verdachte niet mee wil werken. Hoe de opname daar is verlopen is nog onduidelijk omdat er nog geen rapport ligt. Dat kan vele weken op zich laten wachten.

Enorme schok

De zaak veroorzaakte een grote schok in het dorp. De -geestelijk beperkte- man nam het meisje met geweld toen zij over een donkere weg naar huis fietste. Hij werd snel gevonden, want hij had zijn fiets achtergelaten en ook een speurhond liep meteen naar zijn huis. Verder heeft het OM DNA-bewijs: er zijn peuken gevonden.

In samenwerking met indebuurt Helmond