Volledig scherm
Mien Graveland © Jurriaan Balke

Verdachten bekennen fatale overval op Mien Graveland in Helmond

HELMOND - Een Schiedammer (25) en een Nuenenaar (31) hebben een bekentenis afgelegd over hun betrokkenheid bij de fatale overval op de 86-jarige weduwe Mien Graveland in Helmond in 2014. Dat melden bronnen aan het ED. De 2 zaten al een tijd vast. Met de aanhouding van een tweede Nuenense verdachte deze week lijken alle direct betrokkenen opgespoord en de zaak opgelost te zijn.

De bejaarde Graveland werd in augustus 2014 op klaarlichte dag in haar eigen huis overvallen, ernstig toegetakeld en zwaargewond achtergelaten.

Energiebedrijf
De weduwe werd uren later aangetroffen en overleed in het ziekenhuis aan haar verwondingen. De daders hebben zich vermoedelijk voorgedaan als medewerkers van een energiebedrijf. De buit bleef beperkt tot een geldkistje met daarin alleen waardeloze overschrijvingskaarten en sleutels.

De politie heeft veel energie gestoken in de zaak. Er werd een beloning uitgeloofd en de zaak kreeg diverse keren aandacht in opsporingsprogramma’s op tv. Met de aanhouding van een 25-jarige man uit Schiedam werd eind september een doorbraak geforceerd. De Schiedammer bekende bij de politie zijn betrokkenheid.

Telefoontaps
Mede door het gebruik van telefoontaps kwam de politie recent uit bij de andere 2 verdachten. Een 31-jarige man uit Nuenen die vorige maand werd opgepakt, heeft zijn betrokkenheid inmiddels ook bekend. Zijn voorarrest werd woensdag met 3 maanden verlengd. De derde verdachte - een 30-jarige Nuenenaar - werd woensdag opgepakt.

Drie Helmonders, die vorig jaar korte tijd in de cel zaten wegens een mogelijke rol, hebben mogelijk niks te maken gehad met de overval. De politie zoekt nu nog naar mogelijke tipgevers die de daders richting de oude weduwe hebben gewezen.

De verdachte Schiedammer verschijnt vrijdag voor het eerst in het openbaar voor de rechter.

De advocaten van de verdachten willen niet reageren. Het Openbaar Ministerie gaat niet in op de verklaringen van de verdachten en hun vermeende rol.