Volledig scherm
Het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond. © Ton van de Meulenhof/fotomeulenhof

Vereniging van Ziekenhuizen over prijsverschil Elkerliek Helmond: 'Patiënt begrijpt dit niet'

HELMOND - Dat het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond veel hogere kosten in rekening brengt dan het St. Anna ziekenhuis in Geldrop voor dezelfde behandeling ligt aan de afspraken die ziekenhuizen jaarlijks maken met elke zorgverzekeraar apart.

Dat zeggen de woordvoerders van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NZA) en de financieel toezichthouder op de zorgsector Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Het Elkerliek valt volgens beide instellingen niets te verwijten. Stiphoutenaar Henk van de Kerkhof kreeg voor een neurologische behandeling in het St. Anna een rekening van 237.87 euro. Het Elkerliek rekende een jaar later voor dezelfde behandeling 951,75 euro.

,,De tarieven die ziekenhuizen bij een zorgverzekeraar in rekening brengen zijn afhankelijk van wat die twee partijen hebben afgesproken”, stelt Evy Elschot van de NZa.

Ook Wouter ter Horst van ziekenhuiskoepel NVZ wijst op de afspraken die ziekenhuis en zorgverzekeraar maken. ,,Een ziekenhuis krijgt van de verzekeraar een zak met geld en verdeelt dat over de behandelingen.” Hij erkent dat dit systeem vragen oproept: ,,Voor patiënten is dit vervelend, want die begrijpen het niet.”

,,Wij betreuren het dat een klant van ons is geconfronteerd met een groot prijsverschil bij twee regionale ziekenhuizen”, zegt Daan Wentholt, woordvoerder van verzekeraar a.s.r., waar zorgverzekeraar Ditzo onder valt. Van de Kerkhof is daar klant.