Verkeerslichten altijd op groen voor hulpdiensten: test in Helmond

VIDEOHELMOND - Een nieuw voorrangssysteem voor hulpdiensten moet zorgen dat ambulances, politie- en brandweerauto’s altijd groen krijgen bij verkeersinstallaties. Nog voor de zomer start een proefperiode van 6 maanden met dit nieuwe systeem in Helmond. Het systeem werd maandagochtend gepresenteerd op het ITS-congres over slimme mobiliteit.

Alle lichten staan maandagochtend op groen in Helmond. Letterlijk. De brandweerauto die net nog met loeiende sirenes op het rode stoplicht van de Europaweg afraasde, vliegt plotseling door groen.

Dat werkt zo. Peter Broekroelofs van technisch dienstverlener Dynniq drukte vanuit de brandweerauto op het scherm van een tablet. De tablet zond een signaal naar het stoplicht. Het stoplicht wist zodoende dat de auto eraan kwam en sprong op groen, terwijl auto’s vanuit andere rijrichtingen moesten stoppen voor rood.

Tijdens het ITS-congres dat nog tot en met woensdag plaatsvindt in Helmond en Eindhoven, werd de nieuwe technologie van Dynniq gepresenteerd. Nog voor de zomer start een proefperiode met het nieuwe systeem. Een aantal verkeersinstallaties in Helmond doet mee aan de proef. Hoeveel is nog niet duidelijk. In de komende jaren moet het systeem verder uitgerold worden in Nederland, aldus Paul van Dooren van de veiligheidsregio Brabant-Zuidoost.

Ongelukken voorkomen

In 2016 en 2017 vonden 148 ongelukken plaats waar hulpdiensten bij betrokken waren, weet Van Dooren. Een kwart van de ongelukken vond plaats bij verkeerslichten binnen de bebouwde kom. Het nieuwe voorrangssysteem moet helpen nieuwe ongelukken te voorkomen. Het is dan ook niet zo dat de stoplichten zomaar op groen springen. Door vanuit een brandweerauto of ambulance tijdig een signaal te sturen, kan de verkeersinstallatie anticiperen en een veilige doorgang creëren. Op die manier zijn hulpdiensten ook sneller op de plaats van bestemming.

Ook automobilisten kunnen profiteren van het nieuwe systeem. Via een telefoonapplicatie kunnen ze gewaarschuwd worden als er bijvoorbeeld een brandweerauto aankomt. Op het navigatiescherm van Google verschijnt dan een icoontje van een zwaailicht. Zo kunnen andere verkeersgebruikers anticiperen op de aanstormende auto.

Volledig scherm
In Helmond loopt een test met een nieuw voorrangssysteem voor hulpdiensten. © ED

In samenwerking met indebuurt Helmond