Volledig scherm
Udo Holtappels (uiterst rechts) en stadskunstenaar Rocco Verdult (derde van rechts) in gesprek met deelnemers aan het project #GoedVoorMekaar. Foto Ton van de Meulenhof/fotomeulenhof © FotoMeulenhof

Verkenners onderzoeken toekomst van mantelzorg in Helmond

HELMOND - Hoe geven Helmonders over enkele jaren zorg aan elkaar? Deelnemers aan het project #GoedVoorMekaar moeten antwoord op die vraag geven. 

,,Ik ben als mantelzorger geen professional, maar wel deskundig." Een ervaringsdeskundige raakt met deze uitspraak de kern van het begrip mantelzorg. 

Beste manieren van zorg

Een groep van bijna dertig Helmonders heeft donderdag de aftrap gegeven voor het project #GoedVoorMekaar. Onder die titel gaan deze mensen, vertegenwoordigers van welzijnsinstellingen, scholen, zorgverleners en mantelzorgers, de komende twee maanden op zoek naar de beste manieren om de 'zorg voor elkaar' in de stad vorm te geven. 

Dat gebeurt onder aanvoering van Udo Holtappels van het Helmondse Stadslab, die door de gemeenteraad is gevraagd dit thema op te pikken. ,,Er zijn nu 750.000 mensen van boven de tachtig jaar in Nederland, over 25 jaar zijn dat er 1,4 miljoen", zei Holtappels in zijn inleiding. Hij noemde de deelnemers aan de bijeenkomst in het ORO-complex 'verkenners' die gaan onderzoeken waar behoefte aan is en hoe die zorg geleverd moet worden. ,,Ga verhalen verzamelen", was de opdracht.

Verhalen en ervaringen

Op 11 januari komt de groep opnieuw bijeen om de verhalen en ervaringen uit te wisselen. Daarna volgt eind februari een tweedaagse bijeenkomst waar spijkers met koppen geslagen gaan worden met concrete voorstellen. 

Als begin van de zoektocht mochten de 'verkenners' hun gedachten de vrije loop laten tijdens brainstorm-sessies. Stadskunstenaar Rocco Verdult sloot zich bij het gezelschap aan om prikkelende vragen te stellen. Bijvoorbeeld: ,,Wat betekent mantelzorg eigenlijk?". Of, als het gaat om thuis wonen of in een andere woonvorm: ,,Is er ook een ge-woonvorm?"

Voor Joost Verspaget van JIBB (Jeugd In Beweging Brengen) is het vooral zaak om 'vraag en aanbod bij elkaar te brengen'. Maar dat kan lastig zijn, vond een deelnemer aan het gesprek: ,,Ik ken mijn buurman wel, maar mijn overbuurman niet. Als die hulp nodig heeft, moet hij dan een rode vlag buiten hangen?" 

Al snel staan vellen papier vol met trefwoorden, ideeën en voorstellen. ,,We moeten buiten gebaande paden denken", zegt een deelnemer. Over een maand moet blijken waar dat toe heeft geleid. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond