Volledig scherm
© stock.xchng

Verlies voor Helmond door schrappen bedrijventerreinen kan nog veranderen

HELMOND - Het schrappen van bedrijventerreinen Varenschut en (een deel van) Business Park Brandevoort leverde Helmond eerst wel, toen niet en nu toch weer wel verlies op. De teller staat nu op min 170.000 euro.

Tijdens een presentatie van het Stedelijk Gebied Eindhoven woensdagavond aan regionale gemeenteraadsleden bleek dat Helmond 400.000 verlies zou maken op het afschrijven van de deels geplande bedrijventerreinen.

Verlies
Uit aanvullende informatie van de gemeente Helmond bleek donderdag dat de stad juist 30.000 euro overhoudt. Dat blijkt niet te kloppen, zo liet de gemeente later op de dag weten. Helmond maakt 170.000 euro verlies. "Dat komt omdat Eindhoven op het laatste moment heeft geschoven met gronden", aldus een woordvoerster. "En dat kan opnieuw gebeuren, want het is aan de gemeenteraden van negen gemeenten om definitief te kiezen welke bedrijventerreinen geschrapt worden."

Geld nodig
Los van de verwarring moet Helmond nog op zoek naar 876.000 euro om bestaande bedrijventerrein te vernieuwen. De negen gemeenten in het Stedelijk Gebied hebben afgesproken dat zij gezamenlijk vier miljoen hiervoor reserveren.

Het Stedelijk Gebied Eindhoven is een samenwerking van negen gemeenten. Zij hebben onderling afgesproken 150 hectare aan bedrijventerreinen te schrappen, omdat het aanbod groter is dan de vraag vanuit het bedrijfsleven.

Gemeenten compenseren elkaar voor het verlies door een fonds op te richten. Elke gemeente die vanaf nu bedrijventerreinen ontwikkelt, betaalt een tientje per vierkante meter in het fonds. Daaruit gaat geld naar gemeenten die plannen hebben moeten weggooien.

Doordat het bedrijventerrein op Varenschut is komen te vervallen, is de weg vrij voor het ontwikkelen van natuurgebied op de plek, die ook wel bekend staat als de Groene Punt. Hiervoor gaat Helmond de komende tijd een plan uitwerken.