Tommie Niessen werkt als een van de weinige mannen in de thuiszorg
Volledig scherm
Tommie Niessen werkt als een van de weinige mannen in de thuiszorg © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Verpleegkundige Tommie Niessen uit Helmond: Zorg is supermooi

HELMOND - Verpleegkundige Tommie Niessen uit Helmond wil met zijn blog imago van de sector verbeteren. Werkgeverskoepel Transvorm heeft hem gevraagd om mee te werken aan campagne Zonder Zorg 2020. 

Omdat hij tegenwicht wil bieden aan de vele negatieve verhalen over de zorgsector, begon de Helmondse verpleegkundige Tommie Niessen (26) deze zomer met een blog op internet over zijn werk. Dat slaat zo goed aan dat Transvorm, de koepel van Brabantse zorgwerkgevers, hem heeft gevraagd om mee te werken aan de campagne Zonder Zorg 2020. Daarmee wil Transvorm het imago van de sector verbeteren in de hoop het schreeuwend tekort aan personeel te verzachten. 

Lees onder de video verder

Niessen heeft in korte tijd meer dan tienduizend volgers van zijn blog 'Tommie in de zorg', dat verschijnt op zijn eigen website en Facebook. Hij wil daarmee het imago van de sector verbeteren én inzicht geven hoe het er in de zorg aan toe gaat. Niessen is in gesprek met Transvorm over zijn bijdrage aan de campagne. ,,Ik denk over een  vlog waarin ik laat zien dat de zorg niet saai is."

Mannen

Hij hoopt ook meer mannen te interesseren voor het vak. Niessen: ,,Ik ben bij ROC Ter Aa eerst opgeleid voor verzorgende. Later ben ik verder gegaan voor mbo verpleegkunde. Ik was altijd de enige man in mijn klas." 

Zelf had hij als scholier ook niet het idee dat verpleging iets voor hem was. ,,Ik had eigenlijk geen idee wat het inhield." Maar op advies van zijn moeder, ook  werkzaam in de zorg, zette hij toch die stap. Niessen werkt nu als zzp'er en verhuurt zich aan instellingen. Hij werkt nu  in het hospice De Populier in Bakel en als wijkverpleegkundige in Helmond-West. 

Werkdruk

,,De verhalen over zorg gaan altijd over hoge werkdruk en lage salarissen. Dat is zo jammer, want de zorg is supermooi. Daar mag wel meer de nadruk op liggen", vindt Niessen. ,,Veel mensen kiezen niet voor de zorg omdat ze daar een verkeerd beeld van hebben. Daarom probeer ik in mijn blogs een realistisch beeld te geven. Ik schrijf niet over details, maar over het grotere geheel." 

Zijn meest recente blog ging bijvoorbeeld over een oudere cliënte die haar leven weer op de rails wil krijgen na het overlijden van haar man onder de titel 'Er is leven na de dood'. Hij benadrukt de sociale kant van het werk: ,,Als wijkverpleegkundige kom je bij mensen thuis voor een medische taak. Maar voor veel mensen ben je vooral het 'praatje van de dag'."

Sociaal

In het hospice staat hij mensen bij die weten dat ze aan het einde van hun leven zijn gekomen.Ook daar is de zorgvraag eerder sociaal dan medisch. ,,Wie gaat sterven bespreekt de dingen die er extra toe doen", is zijn ervaring. 

In zijn blog gaat Niessen de minder mooie kanten van zijn vak niet uit de weg. De bureaucratie bijvoorbeeld. ,,Natuurlijk is het belangrijk om te registeren, maar het wordt nu wel heel veel. Soms zit ik aan tafel bij iemand formulieren in te vullen, terwijl de cliënt met mij wil praten. Dat is zo onpersoonlijk."

Tommie Niessen. Foto Jurriaan Balke/fotomeulenhof

In samenwerking met indebuurt Helmond