Tim van de Meulengraaf van GroenLinks Helmond.
Volledig scherm
Tim van de Meulengraaf van GroenLinks Helmond. © eigen foto

Vier Helmondse gemeenteraadsleden nemen stoelen van wethouders in

HELMOND - De gemeenteraad van Helmond krijgt volgende week vier nieuwe leden, als de zes wethouders van de stad op 29 mei zijn benoemd. Opvallend: Henk Bekkers keert terug, ondanks dat hij recent met een lintje afscheid nam.

Bij GroenLinks schuift Tim van de Meulengraaf door omdat Antoinette Maas aan de slag gaat als wethouder. Namens de SP komt Hans van Gemert in de raad, omdat Erik de Vries aan zijn tweede periode als bestuurder begint. D66 haalt Maarten Selten binnen voor de plek die aanstaand wethouder Gaby van den Waardenburg achterlaat. Bij Lokaal Sterk keert Henk Bekkers terug, omdat Harrie van Dijk plaatsneemt in het college van burgemeester & wethouders.

Tekst gaat verder onder de foto.

Hans van Gemert, nieuw gemeenteraadslid SP Helmond
Volledig scherm
Hans van Gemert, nieuw gemeenteraadslid SP Helmond © SP Helmond

De VVD levert ook een wethouder (Jos van Bree) maar die maakt geen deel uit van de gemeenteraad in Helmond, zodat er dus geen plek vrij komt. GroenLinks stelt als tweede wethouder Cathalijne Dortmans aan. Zij komt ook 'van buiten'.

Het geschuif vanuit de raad naar het college zorgt voor wijzigingen onder fractievoorzitters. Bij D66 komt Stef Stevens aan het roer te staan, bij Lokaal Sterk wordt Anja Spierings de leider. Bij GroenLinks is Thomas Tuerlings een goede kanshebber. De partij neemt volgende week een besluit. 

De SP overlegt nog of Lonneke Maraczi opnieuw fractieleider wordt of dat de rol iemand anders wordt toebedeeld. CDA-fractieleider Jan Roefs wordt herbenoemd als plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad, voor de momenten waarop burgemeester Elly Blanksma is verhinderd.

Tekst gaat verder onder de foto.

Maarten Selten, nieuw gemeenteraadslid voor D66 Helmond.
Volledig scherm
Maarten Selten, nieuw gemeenteraadslid voor D66 Helmond. © D66 Helmond

De terugkeer van Henk Bekkers is opmerkelijk. Eind maart zwaaide hij af na zestien jaar raadslidmaatschap en werd daarbij koninklijk onderscheiden. Bij de gemeenteraadsverkiezingen kreeg Bekkers ondanks zijn rol als lijstduwer toch genoeg voorkeurstemmen om herkozen te worden. „Ik schuif door”, bevestigt Bekkers. „Ik had het niet verwacht. Ik ga weer mijn uiterste best doen om de kiezers die mij steunen, niet teleur te stellen.”

Henk Bekkers keert weer terug in de gemeenteraad voor Lokaal Sterk.
Volledig scherm
Henk Bekkers keert weer terug in de gemeenteraad voor Lokaal Sterk. © Lokaal Sterk
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond