Het Vlisco-complex in Helmond (archieffoto).
Volledig scherm
Het Vlisco-complex in Helmond (archieffoto). © Ronald Otter

Vlisco sluit de textielfabriek in Helmond voor zeven weken

HELMOND - Textielfabrikant Vlisco in Helmond stopt tijdelijk met het maken van de befaamde stoffen. De fabriek gaat vanaf 6 april voor zeven weken dicht, omdat de vraag naar ‘Dutch Wax’ flink is gedaald door de wereldwijde coronacrisis.

City of Joy collection.
Volledig scherm
City of Joy collection. © Atong Atem for Vlisco

De grootste afzetmarkt van Vlisco ligt in West-Afrika. Doordat daar grenzen, winkels en markten gesloten zijn en reizen nu verboden is, kan de Helmondse producent zijn spullen nauwelijks meer kwijt. Fabrieken van dochterondernemingen in Ghana zijn ook voor twee weken gesloten. Vijf weken na 6 april bekijkt Vlisco of de tijdelijke sluiting in Helmond opgeheven kan worden of verlengd moet worden.

De tijdelijke sluiting van de fabriek  en de kantoren heeft vooralsnog geen pijnlijke gevolgen voor de 562 werknemers in vaste dienst in Helmond. Zij worden doorbetaald, maar het is nog onduidelijk wat er gebeurt met bijvoorbeeld hun (zomer)vakantiedagen en de winstuitkering. Vlisco is in overleg met de ondernemingsraad en vakbonden over de precieze voorwaarden van de tijdelijke sluiting. Voor 57 uitzendkrachten betekent de coronacrisis wel het einde van hun werk bij Vlisco. 

Geen corona onder personeel

Ook gaat het bedrijf met banken en de Nederlandse overheid in gesprek om te kijken of er ruimte is voor financiële steun in deze moeilijke economische tijden. In een persbericht laat Vlisco overigens weten dat onder het personeel in Helmond geen gevallen van corona zijn.

Zoals voor bijna alle bedrijven nu geldt, hakt de wereldwijde coronocrisis er ook bij Vlisco flink in. Het bedrijf heeft los daarvan al jaren moeite om het hoofd boven water te houden. Toch draaide het in 2019 geen verkeerd jaar, laat de onderneming weten.

In 2019 boekte het een brutowinst van 35,5 miljoen euro. Dat is een kwart meer dan het jaar ervoor. Van die winst moet nog wel belasting af en afschrijving van de bedrijfsonderdelen. De omzet groeide licht, met bijna vijf procent naar 243 miljoen euro.

Succesvol jaar

Op basis van die cijfers spreekt Vlisco van een ‘succesvol jaar’. 2020 begon ook goed, maar de resultaten zullen eind jaar ongetwijfeld tegenvallen door de coronaperikelen.

Vlisco directeur David Suddens in Helmond.
Volledig scherm
Vlisco directeur David Suddens in Helmond. © FotoMeulenhof

In samenwerking met indebuurt Helmond