Volledig scherm
Vochtvlekken in Leonardusbuurt © Bart Hoffman

Vocht, tocht en schimmel in Leonardusbuurt Helmond

HELMOND - Een significant deel van de bewoners van de Leonardusbuurt in Helmond is woedend op woningbouwvereniging Volksbelang. ,,Weg met het vocht en de tocht!", schrijven zij in een petitie. Volksbelang zegt 'zeer verbaasd' te zijn. 

Meer dan zestig bewoners van de Leonardusbuurt eisen dat woningbouwcorporatie Volksbelang hun huizen eindelijk 'leefbaar, gezond en van deze tijd gaat maken'. In de petitie, die dinsdagavond werd aangeboden aan wethouder Frans Stienen, reppen de ondertekenaars over faciliteiten uit 'de prehistorie'. Ook stelt de groep dat er sprake is van willekeur; Volksbelang zou niet voor alle bewoners evenveel geld uit willen trekken.   

Volledig scherm
© Bart Hoffman

De wijk werd in de afgelopen periode aan de buitenkant gerenoveerd, maar in een deel van die woningen zelf is er nog genoeg werk aan de winkel. Dat blijkt bijvoorbeeld wel in het huis van Anass Chahim. Op alle muren en plafonds zijn vocht- en schimmelvlekken te zien. Op de vloer ligt een niet weggewerkte gasleiding. ,,En het opknappen van de gevel en het dak aan de voorkant hebben er juist voor gezorgd dat het nog erger tocht dan normaal", zegt Chahim, die 520 euro in de maand betaalt. 

Grote schande

Even verderop woont Frans Holzken. Hij vindt het 'een grote schande' hoe Volksbelang omspringt met zijn bewoners. ,,Ik heb deze woning altijd perfect onderhouden, maar binnen een half uur had de aannemer van Volksbelang alles vernield", zegt Holzken, die 1.400 euro aan kosten moest maken om alles weer op te knappen. ,,Ik heb de bonnetjes nog, maar ben uiteindelijk met een fooi afgescheept. Ik zit in de bijstand. Ik heb jaren gespaard voor dat bedrag en heb alles in dit huis gestopt. Ik kan hier zó boos om worden", vertelt Holzken, die al 28 jaar in de buurt woont. ,,Ik heb eind december wéér contact gezocht, maar heb nog altijd niks gehoord."

Volledig scherm
© Bart Hoffman

Vocht, tocht en schimmel

De klachten in de Leonardusbuurt lopen uiteen, maar vrijwel iedereen zegt last te hebben van vocht, tocht en schimmel in huis. Bewoners klagen over gebrekkige communicatie van Volksbelang. ,,We voelen ons niet serieus genomen", zegt bewoonster Angelique Opbroek, die nog wacht op de renovatie van haar huis. ,,Vorig jaar hebben we ook al tweehonderd handtekeningen verzameld, maar we weten nooit waar we aan toe zijn. Een deel van de wijk gaat blijkbaar tegen de vlakte in 2019. Betekent dat dan dat we nog een winter in de kou zitten? Ik heb het bed van mijn kind moeten verplaatsen door de schimmel in zijn slaapkamer."

Bewoner Chahim ging de afgelopen twee weken langs zo'n tweehonderd deuren om handtekeningen te verzamelen. ,,Ik merk dat mensen bang zijn geworden om hun mond open te doen", zegt Chahim. ,,Het zijn niet de meest hoogopgeleide mensen die hier wonen. Ze voelen zich geïntimideerd door Volksbelang, ze willen geen conflict." Chahim haast zich wel te zeggen dat er ook een groep tevreden bewoners is. ,,En de wijk is er echt mooier op geworden. Maar alles gebeurt hier met de Franse slag. Van de schutting tot aan de dakkapel. Het lijkt erop dat Volksbelang geen geld meer heeft om de boel écht te renoveren." 

Volledig scherm
© Bart Hoffman

Volksbelang-directeur Leon van Stiphout zegt in een reactie 'zeer verbaasd' te zijn. ,,Volksbelang heeft een reguliere onafhankelijke klachtencommissie. De vraag is waarom deze bewoners hun klachten daar niet gemeld hebben", zegt Van Stiphout. Hij vervolgt: ,,Na renovatie kan er in principe geen sprake meer zijn van vocht, schimmel of tocht. Als dit toch het geval is, dan komt er een oplossing."

Volledig scherm
© Bart Hoffman
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond