Volledig scherm
Theo Fransen voor zijn leeggeroofde volière in Helmond. Dieven gingen er met 150 kanaries vandoor. © FotoMeulenhof

Vogeldieven slaan toe: 'alle vogels zijn weg, ik kan opnieuw beginnen'

REGIO - Vogeldieven slaan weer volop toe in deze tijd van het jaar, net wanneer de diertjes op zijn mooist zijn. Voor hobbyisten een ramp. "Ik kan opnieuw beginnen."

Theo Fransen (71) uit Helmond kan wel janken. Sterker nog, dat heeft hij de afgelopen dagen volop gedaan. Weer schiet hij vol als hij vertelt over de 150 kanaries die bij hem zijn gestolen. "Ik ben er elke dag mee bezig. Elke ochtend als ik om half tien terugkom van mijn ronde als chauffeur voor de Antoon van Dijkschool. Dan is het koffie, krantje en de vogels verzorgen en 's avonds weer een uur of twee. Voeren, observeren."

Die dagelijkse routine is weg, dankzij twee dieven die in de nacht van 25 op 26 september toesloegen. Het duo stal een ladder van een schildersbusje verderop in de straat, klommen op het dak van de schuur en lieten zich door een lichtkoepel naar beneden zakken. In de volière vingen ze met schepnetten en met de hand - vogels zitten stil in het donker - de kanaries. Geschatte verkoopwaarde: zo'n 5.000 euro.

Harlekijn

De kanaries die Fransen kweekt, zijn kleurrijk en dus gewild onder handelaars. Denk aan harlekijn, rood vetstof, en zwartgrijsvleugelroodmozaïek. "Nu kan ik niet naar markten, niet naar tentoonstellingen. Het is weg. Ik kan opnieuw beginnen."

Fransen is niet het enige slachtoffer van vogeldieven in de regio. De afgelopen drie weken sloegen inbrekers toe in onder meer Nuenen, Son en Breugel, Liempde en Beek en Donk. Honderden vogels verdwenen hierbij.

Hans van der Stroom van de Algemene Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers (ANBV) weet er alles van. "Het is een structureel probleem. Mensen doen wel aangifte, maar opsporing is geen prioriteit voor de politie. Eigenlijk zou er internationaal iets mee moeten gebeuren." De regionale politie laat weten dat zij vogeldiefstallen niet meer aandacht geeft dan andere diefstallen. Gestolen vogels gaan doorgaans direct de grens over om verkocht te worden op de zwarte markt. Doordat regelgeving per land verschilt, is opsporing moeilijk. Zo moeten in Nederland bijna alle vogels een ring aan de poot dragen. In België lang niet altijd, dus dan is een vogel met afgeknipte ring makkelijk doorverkocht.

4.700 euro

Theo Heinsbergen (69) uit Beek en Donk maakt zich geen illusies. "Ik zie mijn 39 vogels nooit meer terug." Zijn putters, zwarte sijzen en vale woestijnvinken verdwenen in de nacht van 28 op 29 september. "De volière in mijn achtertuin is aan de voorkant optisch beveiligd en staat met de achterkant tegen een betonnen schutting."

Dat bleek niet genoeg. Toen Heinsbergen 's ochtends de tuin in keek, zag hij het bedrijfspand van zijn achterbuurman liggen. "Ze hebben de schutting afgebroken, het gaas doorgeknipt en de vogels gevangen." Marktwaarde van de beestjes: zo'n 4.700 euro.

Ook in Beek en Donk waren het twee onherkenbare mannen, bleek uit camerabeelden van buren. En ook in Beek en Donk is het verdriet groot. "De vogels zijn nu uit de rui, dus op zijn mooist", vertelt Heinsbergen. "Een jaar of zes geleden ben ik opnieuw begonnen met het kweken van een stam. Mijn motivatie om opnieuw te beginnen ligt nu onder het vriespunt."

Beide heren zijn verzekerd voor diefstal en beide heren gaan extra veiligheidsmaatregelen treffen. Al garandeert dat niets, denkt Fransen in Helmond. "Ik verkoop wel eens vogels via Marktplaats. Dan komt iemand langs en die vraagt: verkoop je nog meer? Ik laat dan enthousiast alles zien. Ik heb de laatste tijd verschillende mensen over de vloer gehad. Wie zegt niet dat... Maar ik kan niemand beschuldigen."

Volledig scherm
Zwarte sijs. © xxx
Volledig scherm
Door de schutting af te breken verschaften dieven zich toegang tot de volière van Theo Heinsbergen in Beek en Donk. © Theo Heinsbergen
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Droombaan: Indiana Jones, wie wil dat nou niét zijn?
    PREMIUM
    Zomerserie

    Droombaan: Indiana Jones, wie wil dat nou niét zijn?

    EINDHOVEN - Het ging me nooit om zijn zweep, ook niet om de hoed. En ik was nog te jong om onder de indruk te zijn van de vrouwen aan zijn zijde. Toch was Indiana Jones mijn held: een avonturier, die gevat reageert in hachelijke situaties en anders altijd nog zijn vuisten heeft. Maar bovenal een schatzoeker. Dus toen de juf in groep zes vroeg wat ik later wilde horen, was het antwoord: geen helikopterpiloot of dierenarts, maar Indiana Jones. Toen mijn chef voor deze zomerrubriek dezelfde vraag stelde, kreeg die hetzelfde antwoord.

In samenwerking met indebuurt Helmond