Volledig scherm
De controle-actie in Woensel. © Bert Jansen

Voltreffer bij gigacontrole van 101 panden: hennepkwekerijen, 130.000 euro en 28 auto's

EINDHOVEN/HELMOND - Acht hennepgerelateerde ruimtes, waaronder vijf kwekerijen. Het waren de voltreffers tijdens een ondermijningsactie waarbij dik honderd panden in Oost-Brabant de afgelopen weken een bezoekje kregen.

Liefst 101 adressen in negentien verschillende gemeenten kregen in de afgelopen weken een bezoekje van teams waarin politie, Belastingdienst en gemeenten samenwerken. Het maakte onderdeel uit van een grootschalige actie tegen ondermijnende criminaliteit. Bij de panden die werden bezocht, ging het vooral om horecagelegenheden, adressen waar signalen van misstanden over waren binnengekomen of panden waar in het verleden ooit een hennepkwekerij of drugslab was aangetroffen.

Over die laatste: de ervaring leert dat drugscriminelen vaak opnieuw in de fout gaan. „Maar we kregen op verschillende adressen ook wel te horen van mensen dat ze hun lesje hebben geleerd”, zegt een woordvoerder van het Regionaal Informatie- en Expertisecentrum (RIEC), dat de actie coördineerde.

Wiethokken

Naast overtredingen, variërend van elektriciteitsfraude tot en met illegale bewoning, leverde de actie ook enkele criminele voltreffers op. Zo werd in Oirschot een hennepkwekerij in oprichting ontdekt . In Eindhoven ontmantelde de politie drie ‘wiethokken’ en inde de Belastingdienst 130.000 euro – onder andere door 28 auto’s in beslag te nemen - vanwege belastingschuld.

Twee hennepkwekerijen in Helmond werden opgeruimd en hetzelfde gold voor twee ruimtes vol met materiaal voor hennepkwekerijen. Daarmee was het tijdens zeven bezoekjes in de Peel vier keer raak. De score zegt iets over hoe efficiënt het Peelland Interventie Team (PIT) werkt. „Die ervaring hebben we in de afgelopen twaalf jaar zo opgebouwd”, zoekt Peter Knoops, teamleider van het PIT, naar een verklaring.

Flyer

Dat elders in Brabant het aantal ‘hits’ relatief lager lag, zegt hem niet zoveel. „Ik denk dat de belangrijkste winst is dat allerlei partijen als gemeenten, politie, justitie en Belastingdienst er hun schouders onder zetten. Dat zij het belang van zo’n actie zien en hun verantwoordelijkheid nemen.”

Onderdeel van de actie was verder dat alle bewoners van Oost-Brabant ergens in de afgelopen weken een flyer van het RIEC in de bus kregen. Daar stonden signalen op over hoe zij een drugspand in de wijk kunnen herkennen. „Maar vooral ook tips over wat je kunt doen met zo’n vermoeden”, aldus de woordvoerder van een RIEC. „Actie zoals die in de afgelopen weken zijn pas echt effectief als mensen ons tippen.”

Luister naar het nieuws van vandaag

Dit en meer nieuws hoor je ook in ons dagelijkse bulletin. Luister hier naar Het Nieuws uit Brabant. Volg ons ook op Spotify en iTunes, en mis geen enkel bulletin meer.  

In samenwerking met indebuurt Helmond