Volledig scherm
Poolse films zijn een groot succes bij Pathé in Helmond © Pathé

Voortaan twee keer per dag een Poolse film in Pathé Helmond

HELMOND - Pathé in Helmond gaat de komende periode nog vaker Poolse films vertonen. Extra adverteren lijkt niet nodig. ,,De zalen zitten vol."

Pathé Helmond gaat de komende periode dagelijks Poolse films vertonen, zowel 's middags als 's avonds. De Poolse gemeenschap weet de weg naar de bioscoop steeds beter te vinden. ,,In veel steden in Nederland draaien we Poolse films, maar in Helmond worden ze bovengemiddeld bezocht", zegt theater-manager Hanneke van der Westerlaken. ,,En we doen eigenlijk amper aan promotie."

Eenmalig een Poolse film, dat was eind vorig jaar het idee van Pathé in Helmond. Om eens te kijken of er überhaupt belangstelling was. Er werden posters besteld, teksten vertaald. ,,Maar binnen twee dagen waren alle driehonderd kaarten voor de grote zaal al verkocht. Dat ging gewoon van mond-tot-mond. De posters hebben we maar laten zitten", zegt Van der Westerlaken. De films worden in het Nederlands of Engels ondertiteld.

Koud bier

Pathé wil graag 'een bioscoop zijn voor iedereen'. Zo worden er al enkele jaren Turkse films vertoond. Gezien de grote gemeenschap in Nederland was het niet meer dan logisch dat er ook films uit Polen werden aangekocht. Het genre lijkt de bezoekers niet zoveel uit te maken. ,,Binnenkort draait er ook een romantische komedie. We gaan zien hoe die loopt, maar we hebben daar vertrouwen in. Eigenlijk verbazen we ons hoe goed het vanaf het begin heeft gelopen."

Inmiddels houdt de Pathé-vestiging in Helmond er ook in de personeelsbezetting rekening mee. Volle zalen, dat betekent ook aanpoten in de horeca. ,,Er wordt veel bier verkocht tijdens deze voorstelling, dus we zorgen dat er dan genoeg koud staat", lacht Van der Westerlaken. ,,Er wordt genoeg gespendeerd door de Poolse gemeenschap. De meeste kaarten verkopen we online."

Russische films

Hoewel Pathé erg tevreden is met de ontwikkelingen, wordt er per week bekeken hoeveel bezoekers elke voorstelling precies trekt. Wanneer blijkt dat de middagfilms niet goed worden bezocht, dan kan de programmering ook snel weer worden aangepast. ,,Maar we nemen het besluit om twee keer per dag een Poolse film te tonen niet zomaar", zegt de theatermanager. 

Over twee weken draait er weer een nieuwe film in Pathé: 'Kobieta Sukcesu'. Vervolgens is er een soort zomerstop. ,,Tussen april en september worden er geen nieuwe films uitgebracht in Polen", weet Van der Westerlaken. Ze verklapt dat Pathé op korte termijn ook Russische films wil opnemen in het aanbod. ,,Al weet ik niet of die ook in Helmond te zien zullen zijn."  

Volledig scherm
Poolse films zijn een groot succes bij Pathé in Helmond © Pathé
Volledig scherm
Poolse films zijn een groot succes bij Pathé in Helmond © Pathé
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond