Volledig scherm
© ThinkStock

Vragen over Stadslab Helmond, geen antwoorden

HELMOND - Wat is er tot nu toe uitgegeven via het Stadslab Helmond? Simpele vraag. Toch kreeg Maarten Janssen van Lokaal Sterk maandagavond in de vergadering van de commissie Maatschappij geen antwoord. Want het is allemaal niet zo eenvoudig, meldde wethouder Nathalie van der Zanden (SP).

Janssen gaf zich niet zomaar gewonnen. „Met alle respect, in de financiële administratie van de gemeente zal ergens een post ‘Stadslab’ staan. Daar wordt op afgeboekt. Dan moet toch met één druk op de knop het saldo tevoorschijn te halen zijn.” Maar nee. „Het vraagt toch echt iets meer”, aldus Van der Zanden. „Ik wil u vragen nog even geduld te hebben. In november komen we bij u terug.”

Subsidie

Het Stadslab startte begin 2016, met een budget van 2,25 miljoen euro voor drie jaar. De organisatie ondersteunt sociaal-maatschappelijke projecten. Vorige week werd duidelijk dat het Stadslab op eigen verzoek stopt met het verstrekken van subsidie. Die taak gaat over naar de gemeente en het lab gaat zich nog meer richten op het (verder) ontwikkelen van ideeën, want daar is winst te behalen.

De wijzigingen bij het Stadslab kwamen voor een deel van de politiek als een verrassing. Volgens schriftelijke antwoorden van de gemeente op vragen van Plan! wordt er onder meer een nieuwe stichting opgericht, die losstaat van het Stadslab en ook buiten het gemeentehuis geld wil aanboren. Net als Plan! wilden het CDA en de PvdA hier wel meer van weten. Tevergeefs. „Er komt géén nieuwe opzet en er is níet meer geld nodig”, aldus Van der Zanden. 

Meer in november.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond