Vrijwilligers leiden fietsexamen in Helmond

VIDEOHELMOND - Het fietsverkeers- examen van Veilig Verkeer Nederland in Helmond draait bijna volledig op vrijwilligers. Vooral pensionarissen nemen de taak op zich om deze week 1300 leerlingen van Helmondse basisscholen in de gaten te houden en te beoordelen.

'Allround-man' Joop van Os heeft als taak het uitdelen van de hesjes. Hij zorgt ervoor dat elke scholier het juiste nummer op zijn hesje heeft staan. Ook helpt hij bij het controleren van de fietsen.

Van Os is al minstens vijf jaar vrijwilliger bij het fietsexamen in Helmond. Zo blijft hij actief tijdens zijn pensioen: ,,Ik ga niet achter de geraniums zitten. Het is leuk om met kinderen te werken en ik leidt graag de zaak in goede banen."

Vrijwilligers

Dit jaar zijn er nog net genoeg vrijwilligers. Als er niet genoeg mensen zijn om alle posten te vullen, worden mensen van de 'basis' op pad gestuurd om de punten te bemannen. ,,We moeten het dan maar zien op te lossen", aldus Van Os.

Frans van Vijfeyken is met zijn 88 jaar misschien wel de oudste aanwezige vrijwilliger. Hij neemt de hesjes aan van de leerlingen die klaar zijn met de route. ,,Ik ben al ruim twaalf jaar aanwezig tijdens het examen.” Eerst zat Van Vijfeyken op een post, maar vanwege zijn leeftijd helpt hij nu mee bij de start en finish. Hoe ze het elk jaar voor elkaar krijgen om de praktijkproef succesvol te laten verlopen? ,,We hebben allemaal een eigen taak, maar als we goed samenwerken, loopt het als een trein", zegt de fietsexamenveteraan.

Onmisbaar

Onmisbaar zijn ook de vrijwilligers die op de route de fietsers in de gaten houden. Eén van hen is gestationeerd aan de Kanaaldijk, tegenover de Cacaofabriek. ,,Ik moet erop letten dat ze niet door rood rijden en de haaientanden hier voor me niet negeren", zegt hij.

Op zijn klembord vinkt hij nummers 43 en 44 af als ze langsfietsen. ,,Tot nu toe heb ik er nog maar een minpunten moeten geven."

Vrijwilliger Joop van Osch tijdens het fietsexamen van VVN in Helmond.
Volledig scherm
Vrijwilliger Joop van Osch tijdens het fietsexamen van VVN in Helmond. © FotoMeulenhof

In samenwerking met indebuurt Helmond