Volledig scherm
© ANP

Vrouw die met kind op spoor liep vrijgesproken

HELMOND - De 28-jarige vrouw uit Zoetermeer die in april 2010 met haar kind in de kinderwagen op het spoor bij het station in Helmond liep, is dinsdag vrijgesproken van poging tot moord.

Volgens de rechtbank in Den Bosch is er geen wettelijk en overtuigend bewijs dat de vrouw haar dochter om het leven wilde brengen. Volgens de rechtbank is er sprake van een 'bizar feitencomplex' en is het aannemelijk dat getuigen dachten dat het om een poging tot zelfmoord ging waarbij het 8 maanden oude dochtertje meegenomen zou worden.

Zelf heeft de vrouw echter van meet af aan verklaard dat ze niet de bedoeling had om zichzelf van het leven te beroven. Ze heeft altijd gezegd dat ze diep in gedachten verzonken op het spoor is beland. Zodra ze in de gaten had waar ze was, heeft ze direct geprobeerd haar dochtertje in veiligheid te brengen.

Direct na het voorval is de vrouw - die oorspronkelijk uit Helmond komt -bovendien onderzocht door onder andere de crisisdienst. Die zag geen aanleiding haar aan te houden of andere maatregelen te treffen. Ook blijkt uit verklaring van getuigen en de politie dat de vrouw eenmaal op het perron niet verward of in paniek was of onder invloed van drank.

De rechtbank zegt verder het te betreuren dat het openbaar ministerie de zaak niet eerder en voortvarender op zitting heeft aangebracht. De rechtbank: "De gevolgen van de vervolging van de verdachte zijn zeer ingrijpend, niet alleen voor haarzelf, maar ook voor haar beide minderjarige kinderen."

In samenwerking met indebuurt Helmond