Volledig scherm
De Haaglaan in Helmond. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

VVD stelt vragen over agressie in Helmond-West

HELMOND - Waarom zijn wij niet volledig geïnformeerd en waarom is er niet eerder ingegrepen? Twee van de vier vragen die de VVD in Helmond maandag heeft ingediend bij burgemeester en wethouders over de overlast van jongvolwassenen in een deel van de Haaglaan. Een groep van rondhangende twintigers zorgt al anderhalf jaar voor een agressieve sfeer. Sommige bewoners zijn bang om hun huis te verlaten.

Onaanvaardbaar, vinden de partijen in Helmondse gemeenteraad. Die ook zeggen volkomen verrast te zijn. 

Er moet direct worden opgetreden. Het plaatsen van camera's en en het instellen van een gebiedsverbod zijn voor nu goede maatregelen. Probleem is wel dat daardoor de groep en daarmee de overlast zich wellicht verplaatst. Daarom moet ook de oorzaak worden aangepakt.

Jan van Aert (Helmond Aktief): „Dit kan natuurlijk niet. Er moet alles aan gedaan worden om het de kop in te drukken. Bijvoorbeeld door een samenscholingsverbod in te voeren en daar streng op te controleren.”

Mohammed Chahim (PvdA): „Ik ben zelf enkele keren gaan kijken bij een partijgenoot die daar woont. Zijn vrouw was aan het huilen. Het leek er de laatste tijd op dat het de goede kant op ging. Ik ben daarom geschrokken van het verhaal in de krant. Dit is een lastige groep, die tussen wal en schip valt. Jongeren die niet op school zitten en geen uitkering hebben. Het is een gemêleerde groep, van Turken, Marokkanen, Antillianen en Nederlanders. Nu moet je optreden, maar voor de langere termijn zijn andere maatregelen nodig. Een samenscholingsverbod? Met z’n tweeën of alleen kun je ook overlast veroorzaken.”

Antoinette Maas (GroenLinks): „Ik wil weten wat er al is gebeurd, wat er uit de gesprekken is gekomen. Om een beeld te krijgen van de oorzaken. Maar dat mensen bang zijn, geen boodschappen durven te gaan doen, dat kan natuurlijk niet. Reden genoeg om te kijken wat hier aan te doen is. Instellen van een samenscholingsverbod en ophangen van camera’s helpt natuurlijk. Het is wel de vraag of je daarmee het probleem niet verschuift. Dat ze op een andere plek verder gaan.”

Harrie van Dijk (Lokaal Sterk): „Ik was compleet verrast, wist niet dat dit speelde. En ik ken toch wat mensen uit de wijk. Het is toch raar dat wij als partij deze signalen nooit gekregen hebben. Dat veel mensen nu zeggen angst te hebben, baart me zorgen. Camera’s plaatsten is goed, maar dan doe je wel aan symptoombestrijding. Je verlegt de problemen. We zullen ook de oorzaak moeten aanpakken.”

Jan Roefs (CDA): ,,We hebben zelf enkele leden in die wijk wonen, maar die hebben nooit aangegeven dat het dermate speelt. Daarom valt het mij koud op mijn dak. Hebben we eerst de bijzonder positieve ervaring dat het aanvalsplan werkt en dat we dalen op de misdaadmeter van het AD. En dat slaat nu weer door naar het negatieve… Het is de taak van de burgemeester en politie om dit aan te pakken. We hebben ervaring met deze materie op andere plekken in de stad.”

Michael Rieter (Helder Helmond): ,,Er moet minstens cameratoezicht komen, al is het maar een signaal naar de mensen in die wijk. Ik ben alleen bang dat je daarmee het probleem van rondhangende mannen verplaatst. Verder moet de politie meer gaan surveilleren daar, dat lijkt me duidelijk. Ik schrok van dit nieuws. Nooit heeft mij informatie bereikt dat het daar zo uit de hand is gelopen. Pak de kopstukken harder aan. Misschien ontbindt de groep zich dan. Het zal niet gemakkelijk zijn.”

Frans Mol (Senioren 2013): ,,We moeten eerst rustig met alle partijen in gesprek. Ik hoor nu te veel van één kant. Waar ligt de oorzaak? Dat wil ik weten. Lukt dat gesprek niet of is de uitkomst onbevredigend, dan moeten er maatregelen genomen worden. Cameratoezicht. Of de gemeenteraad of burgemeester moeten ter plekke gaan kijken.”

Lonneke Maraczi (SP): ,,Waar komt dit ineens vandaan, vroeg ik me af. Ik wil eerst het naadje van de kous geven alvorens er maatregelen genomen worden. Je kunt eventueel wel cameratoezicht gaan doen maar verplaats je het daar niet mee? Je kunt nu van alles daarover gaan roepen, dat wil ik niet.”

Noureddine Zarroy (D66): ,,Je moet eerst de situatie goed kennen: hoeveel gezinnen treft het en om hoeveel rondhangende jongvolwassenen gaat het? Ik heb nu te weinig informatie om al iets over de genoemde maatregelen te kunnen zeggen. Als het allemaal klopt wat wordt beweerd, dan is dat verschrikkelijk natuurlijk, laat dat helder zijn. Het verdere vervolg hangt mede af van de reactie van de burgemeester."

Cor van der Burgt (VVD): „Heel simpel: dit is onaanvaardbaar. Kijk, praten is prima. In acht van de tien gevallen zal dat helpen. Voor een aantal gevallen gaat dat niet op. Het kan niet zo zijn dat burgers in verschillende wijken zich onveilig voelen. Want dit speelt niet alleen in Helmond-West.”

Zijn partij wil ook weten hoe het college deze groep in beeld gaat brengen en aanpakken. En wat er door de straathoekwerkers het afgelopen anderhalf jaar is gerapporteerd. 

Volledig scherm
Cor van der Burgt, fractievoorzitter van de VVD in Helmond.