Volledig scherm
Arnol Kox in zijn rolstoel bij de scootmobiel die hij van de gemeente Eindhoven moet inleveren.

Was boete voor Arnol Kox terecht?

EINDHOVEN - Stadsprediker Arnol Kox verstoorde de openbare orde op het station van Eindhoven en kreeg daarom een boete van negentig euro. Volgens de NS was het niet de eerste keer dat hij schreeuwde in de stationshal.

,,Het klopt dat onze collega's van veiligheid en service de meneer een boete hebben opgelegd", laat een woordvoerster van de NS weten. ,,Maar die kwam nadat ze hem herhaaldelijk hadden aangesproken op zijn gedrag."

Sinds dat de stadsprediker niet meer in zijn scootmobiel mag rijden, komt hij met de bus naar het centrum en rijdt hij met zijn rolstoel door de stationstunnel richting Markt. Dat gaat gepaard met het gebruikelijke uiten van leuzen en het woord van Jezus. Omdat de stationstunnel geen openbare ruimte is maar eigendom van de NS, gelden er ook de regels van de NS. ,,Omdat de meneer in kwestie telkens niet wilde meewerken aan de vriendelijke verzoeken van onze medewerkers zagen zij geen andere keuze."

Propaganda
In de boete stond onder meer het verstoren van de openbare orde door het maken van reclame of propaganda. Kox beroept zich juist op de grondrechten vrijheid van meningsuiting en godsdienstvrijheid. Volgens de woordvoerster van de NS gaat het in dit geval niet om de boodschap maar om het feit dat hij de openbare orde verstoort. ,,Het gaat niet om de bordjes die hij bij zich heeft maar om het luidkeels verkondigen van een boodschap. Je ziet dat mensen zich daar aan storen en dat willen we niet in het station."

Volledig scherm