Wat wil de PVV in Helmond?

HELMOND - De partij van Geert Wilders, PVV, heeft bekendgemaakt in 2018 mee te willen doen aan de gemeenteraadsverkiezingen in zo’n zestig gemeenten, waaronder Helmond. Dat roept de vraag op wat een lokale PVV zou willen aanpakken in de stad. 

Grote man Geert Wilders verspreidt al langere tijd de boodschap dat ‘Nederland weer van de Nederlanders’ moet worden. Betekent dat de PVV ‘Helmond weer van de Helmonders’ wil maken? En is dat dan nodig? En hoe dan?

Patricia van der Kammen wil alleen per e-mail vragen van het Eindhovens Dagblad beantwoorden over de plannen van de PVV in Helmond. Van der Kammen woont in Tilburg en is namens de PVV lid van Provinciale Staten. Fractievoorzitter Alexander van Hattem verwijst het ED - per sms - door naar haar.

Van der Kammen schrijft in haar antwoorden te denken dat ‘lokaal de belangstelling voor de PVV groot zal zijn.’ „Landelijke thema's spelen binnen de gemeentes net zo goed een rol. Denk aan de veiligheid op straat of de oprukkende islamisering in en van wijken in vele steden in Nederland.”

De inschatting van Van der Kammen lijkt juist, gezien de hoge score van de PVV bij de landelijke verkiezingen in Helmond. Op 15 maart werd de partij van Geert Wilders nipt tweede achter de VVD, met ruim een vijfde van de stemmen. Theoretisch zouden die stemmen zeven tot acht zetels in de gemeenteraad opleveren.

Op de vraag hoe Van der Kammen de populariteit in Helmond verklaart, schrijft zij: „De inwoners van Helmond worden keihard geconfronteerd met falend beleid en falende integratie.” Welke falend beleid zij bedoelt, licht Van der Kammen niet toe. 

Gevraagd welke zaken de PVV in Helmond wil aanpakken, antwoordt Van der Kammen in algemene bewoordingen: „De PVV wil vooral de belangen van onze éigen inwoners weer centraal en voorop stellen en de islamisering tegengaan. Vanuit die visie zal een verkiezingsprogramma worden opgebouwd met meer concrete invulling.”

De partij neemt in juni definitief een besluit over de lokale verkiezingen. Deelname hangt af van het aantal geschikte kandidaten dat ze weet te vinden. Van der Kammen zegt daarin voor Helmond vertrouwen te hebben. „Er is een aantal aanmeldingen waar we mee aan de slag zijn gegaan.” 

Patricia van der Kammen, lid van de PVV in Provinciale Staten Noord-Brabant.
Volledig scherm
Patricia van der Kammen, lid van de PVV in Provinciale Staten Noord-Brabant. © Provincie Noord-Brabant

In samenwerking met indebuurt Helmond