Volledig scherm
© ANP

Wel zorgen, maar voetballers mijden kunstgras nauwelijks

EINDHOVEN/HELMOND - Een overgrote meerderheid van de voetbalclubs in Zuidoost-Brabant volgt het advies van de KNVB en speelt ook zaterdag en zondag gewoon op de rubberen korrels. Zorgen en twijfel over het kunstgras zijn er bij veel clubs zeker, maar slechts een klein aantal neemt rigoureuze maatregelen.

'Spelen op kunstgras is absoluut geen optie, onder geen enkele omstandigheid!' De website van Stiphout Vooruit laat voor z'n voetballers niets aan duidelijkheid te wensen over. De club is - met een handvol andere - in Zuidoost-Brabant flink in de minderheid. Verreweg de meeste voetballers bij seniorenteams spelen gewoon op kunstgras als het speelschema daar om vraagt. Dat blijkt uit reacties die het ED ontving van bijna zeventig Zuidoost-Brabantse clubs.

Zeer beperkt
De discussie rond de gezondheidsrisico's van de rubberen korrels in de velden leeft binnen veel verenigingen volop, maar het aantal ouders met bezwaren is bij de meeste zeer beperkt. "We hebben zes reacties van ouders gehad, op drie- tot vierhonderd jeugdleden", zegt Mifano-voorzitter Peter Verberne.

Waar Mifano nog enigszins ingrijpt, volgen vijftig andere voetbalverenigingen het KNVB-advies volledig en benutten ze komend weekend gewoon de kunstgrasvelden.

Speelschema's
Al met al lijkt het er niet op dat speelschema's zaterdag en zondag in de war worden geschopt door de 'weigerteams'. In Zuidoost-Brabant hebben zo'n veertig clubs een of meerdere kunstgrasvelden met de veelbesproken rubberen korrels.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond