Volledig scherm
Dochter Henny de Leeuwe bij een portret van haar vader Addy Kleijngeld. © FotoMeulenhof

'Wereldberoemde' Addy Kleijngeld uit Helmond vereeuwigd in 't Haagje

HELMOND - Als producer van Heintje verkocht hij 46 miljoen platen. Addy Kleijngeld bleef echter altijd die accordeonist uit ’t Haagje, de wijk waar hij trots op was. Hij krijgt er nu zijn eigen straat.

Over een halfjaar is hij veertig jaar dood: Addy Kleijngeld, accordeonheld uit ’t Haagje. De stad maakt een diepe buiging naar de muzikant, bekend als producer van zanger Heintje, door een straat naar hem te vernoemen. Of eigenlijk een plein, het Addy Kleingeldplein. Het is een van de drie toekomstige straten langs het Goorlooppark op de plek waar voorheen Raaymakers Houthandel lag. Met dank aan Helmond Aktief-raadslid Theo van Mullekom, die zich er twee jaar hard voor maakte.

Peapark
Addy Kleijngeld komt in goed gezelschap te liggen, tussen de Piet de Witstraat en Fons Hardenbergstraat. „Meneer Hardenberg kende ik goed”, vertelt Kleijngeld’s dochter Henny de Leeuwe (73) over de oud-wethouder van Helmond. Op ons trouwfeest kwam zijn vrouw als cadeau de sleutel van ons eerste flatje geven.” 

Ook aan textielfabrikant Piet de Wit heeft haar familie goede herinneringen. Mijn moeder vertelde zo dikkuls en zo levendig over Piet en Anna de Wit dat ik altijd dacht dat ik hun landgoed Peapark zelf had gezien. Later ontdekte ik dat het zestien jaar voor mijn geboorte al was afgebroken.”

Geskoept
Maar het is vooral de locatie, aan de rand van volksbuurt ’t Haagje, die De Leeuwe goed doet. Dat was haar vaders wijk. Addy Kleijngeld werd in 1922 op een steenworp afstand geboren, in de Drukkerstraat, later Jonkerstraat en nog later Markiesstraat. Het skoepelaantje noemde ze dat vroeger. Omdat er veel werd geskoept? Dat denk ik. Mijn opa en oma hadden op de hoek een winkeltje. Als mijn vader had opgetreden, kreeg hij bij elk verzoeknummer een reep chocola. Die repen ging hij dan in de winkel omwisselen voor sigaretten.”

Addy Kleijngeld trad als kleine jongen al op met zijn vader en zus. Zijn dochter laat als bewijs de foto’s zien. Een paar bladzijdes verder staat Kleijngeld op de foto met de bekende Franse zangeres Juliette Gréco (Als zij aan Nederland dacht, dacht ze aan mijn vader”). Hij was toen al uitgegroeid tot ’s lands bekendste accordeonist.

46 miljoen
Over de grens kennen ze zijn naam vooral als producer van onder andere The Scorpions, Trio Hellenique en, vooral, Heintje. Hij was de ontdekker en manager van het kindsterretje dat wereldwijd 46 miljoen platen verkocht. De Leeuwe slaat nog maar eens een foto-album open. Heintje in het ziekenhuis met een blindedarmontsteking, Kleijngeld aan het bed. Daarna in het zwembad, Kleijngeld leert hem zwemmen.

In die jaren woonde hij vanwege zijn werk als muziekproducer een paar jaar in Zwitserland. Maar daar kon hij helemaal niet aarden”, vertelt zijn dochter. Elk weekend reed hij op en neer naar hier. Hij kon Helmond niet missen.” Toch verhuisde hij een jaar voor zijn overlijden in 1977 naar Beek en Donk. Daar werd hij in eerste instantie ook begraven. Inmiddels ligt hij in Helmond, aan de Molenstraat. Hij hoorde niet thuis in Beek en Donk. Hij kwam uit ’t Haagje. Het is geweldig dat hij er nu definitief terugkeert.”

Volledig scherm
Dochter Henny de Leeuwe bij een portret van haar vader Addy Kleijngeld. © FotoMeulenhof
Volledig scherm
Addy Kleijngeld als jongen van twaalf voor zijn huis in 't Haagje. © FotoMeulenhof
Volledig scherm
Addy Kleijngeld (rechts) trad als kind al op met zijn vader en zus. © FotoMeulenhof
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Vrouwen uit Helmond, Riethoven en tientallen anderen gechanteerd door Tinderafperser
    video

    Vrouwen uit Helmond, Riethoven en tientallen anderen gechan­teerd door Tinderaf­per­ser

    WOU - Tientallen jonge vrouwen die op datingsites Tinder en Badoo zochten naar een vriendje werden vermoedelijk slachtoffer van een keiharde afperser en zijn vrouwelijke handlangers. Met naaktfoto’s werden ze gedwongen tot seks en het afstaan van geld. Het verspreiden van vele blootbeelden gaf de hoofdverdachte daarnaast aanzien in de lugubere wereld van het ‘exposen’. Een van de vrouwen is volgens de politie afkomstig uit Helmond.

In samenwerking met indebuurt Helmond