Volledig scherm
Werk aan het spoor in Helmond © ProRail

Werk aan het spoor Eindhoven-Venlo moet maandag afgerond zijn

EINDHOVEN/HELMOND/DEURNE - ProRail is tot maandag druk doende met het vervangen van versleten dwarsliggers, spoorstaven en wissels op een traject van ruim vijftig kilometer tussen Eindhoven en Venlo.

Vanuit de lucht, vliegend in een Cessna, zijn de fonkelnieuwe stukken spoor op het traject Eindhoven-Venlo goed te onderscheiden van de oude gedeelten. De grijze betonnen dwarsliggers en de 'ballast' -de kiezelstenen eronder- steken hard af tegen donkere, vaak tientallen jaren oude stukken. Vooral op het emplacement in Blerick, rond het station in Deurne en op diverse plekken in Helmond, zien we heel wat grijze stukken. Even verderop vliegen we kilometers lang over donkerbruin spoor; hier gebeurt niets.

Het is ook niet nodig om het hele traject -ruim vijftig kilometer lang- in zijn geheel te vervangen, legt plancoördinator Wim Geenen van ProRail uit, terwijl we boven Helmond cirkelen. Vooral rond overwegen en bij stations is dat wel het geval; dat zijn de plekken die het meest aan slijtage onderhevig zijn. Alleen al in Helmond zijn een tiental wissels aan vervanging toe.

Op schema
Onder ons, ter hoogte van de Stationsstraat, zijn mannetjes in felgele hesjes in de weer, terwijl een enorme kraan -een kleintje vanuit de lucht- een lange spoorstaaf op zijn plek hijst. "We proberen zoveel mogelijk klussen te clusteren."

En dat gebeurt dus deze week. In overleg met de vervoerders, NS maar ook de goederenvervoerders, is gekozen voor juist deze periode: in de rustige herfstvakantie. Volgens ProRail-woordvoerder René Vegter liggen de werkzaamheden mooi op schema en zijn er vooralsnog geen indicaties dat het werk uitloopt. "Maandagochtend om vijf uur gaat alles weer rijden. Hoewel we dat zondagavond pas met honderd procent zekerheid kunnen zeggen."

Lees het hele artikel donderdag in het ED of in de digitale krant