Yvonne Kishna fotografeert het werk van mede-exposant Jeroen Schokkin bij de tentoonstelling Fresh Cacao in de Helmondse Cacaofabriek.
Volledig scherm
Yvonne Kishna fotografeert het werk van mede-exposant Jeroen Schokkin bij de tentoonstelling Fresh Cacao in de Helmondse Cacaofabriek. © FotoMeulenhof/René Manders

Werk van verse talenten in de Helmondse Cacaofabriek

HELMOND - Twaalf beginnende kunstenaars presenteren sinds zondag 13 oktober hun werk in de Helmondse Cacaofabriek. De expositie Fresh Cacao biedt daar elk jaar een podium aan net afgestudeerde talenten.

Hij heeft zichzelf ooit laten fotograferen als de David van Michelangelo. ,,Bijna zes meter hoog was dat beeld. Insane”, zegt Jeroen Schokkin. Ja, hij is nu eenmaal veel bezig met zijn lichaam en het klassieke mannelijke ideaalbeeld. Met zijn kunst wil hij nu juist het menselijke (schoonheids)ideaal ter discussie stellen. ,,Idealen zijn gevaarlijk. Ze sluiten uit.’’

Jeroen Schokkin is een van de net afgestudeerde kunstenaars die sinds zondag hun werk tonen bij de expositie Fresh Cacao in de Helmondse Cacaofabriek en het brugwachtershuisje. De artistieke commissie loopt elk jaar eindexamenexposities van kunstacademies af om jonge talenten te zoeken. De Cacaofabriek haalt zo een mooie  tentoonstelling in huis en de kunstenaars krijgen een zetje bij de start van hun carrière. ,,Het is een lastig beroep omdat je veel vrijheid hebt. Je moet jezelf aan het werk houden’’, zegt programmeur Julliene Tullemans bij de opening van de expositie.

Dit jaar gunt Fresh Cacao Tom Sibma, Emiel Gilijamse, Julia Luteijn, Thijs Meindertsma, Theresa Münz, Yvonne Kishna, Annï Mertens, Jeroen Schokkin, Dieke Coumans, Stan Gonera, Nina Markus en Mike Dings een podium. Hun werk is zeer divers, zowel in techniek als thematiek.

Zo zijn er onder meer schilderijen, tekeningen, animaties en machines te zien en worden allerlei maatschappijkritische vragen opgeworpen. Sommige werken zijn heel persoonlijk zoals de installatie van Yvonne Kishna over haar mentale kwetsbaarheid. Tom Sibma heeft als missie de openbare ruimte tijdelijk op te vrolijken met bijzondere dingen gemaakt van materialen die voor iedereen toegankelijk zijn. Mooie dingen die niet te duur zijn dus; voor zo’n tweehonderd euro maak je al een doe-het-zelffontein zoals die nu in de Cacaofabriek staat.

Aan een van de kunstenaars wordt zondag 10 november de Lucas Gasselprijs uitgereikt. Die is een paar jaar terug door Stichting Carat in het leven geroepen om jong talent een (financiële) impuls te geven.

De tentoonstelling Fresh Cacao in de Cacaofabriek is nog te bezichtigen tot en met zondag 10 november, dagelijks tussen 13.00 en 17.00 uur.

In samenwerking met indebuurt Helmond