Volledig scherm
Foto ter illustratie © Thinkstock

Werkloze, technisch geschoolde 50-plusser krijgt hulp van Helmond

HELMOND - Werkloze Helmonders boven de vijftig met een technische achtergrond of ervaring in de ICT opgelet: de gemeente trekt 150.000 euro uit om hen opnieuw aan het werk te helpen. Dat gebeurt onder de naam 'De kracht van vijftigplus'. Ook inwoners van de andere Peelgemeenten komen hiervoor in aanmerking.

De bedoeling is dat de groeiende groep werklozen van vijftig jaar en ouder gaten gaan vullen in het eveneens groeiend aanbod van technische vacatures. Dat gebeurt op basis van tijdelijke contracten met behoud van uitkering. De vijftigplusser krijgt in deze 'werkleerperiode' begeleiding in het ontwikkelen van de benodigde kennis en vaardigheden.

Om werklozen en werkgevers met elkaar in contact te krijgen, maakt Helmond gebruik van een methodiek die de naam True Talent draagt. Werkgevers die meedoen aan het project geven aan op welke posten zij mensen zoeken. Die informatie wordt in de computer gekoppeld aan gegevens van de werkregio Helmond-De Peel. Zodra een 'match' ontstaat, praten de partijen verder.

Ouder dan vijftig

Helmond is al langer bezig om werklozen ouder dan vijftig aan banen te helpen. Eerder besloot de gemeenteraad om bijna drie ton beschikbaar te stellen hiervoor. Vorig jaar ging 60.000 euro daarvan naar het project 'Maak een punt van je leeftijd.' Als 'De kracht van vijftigplus' eind 2018 afloopt, resteert nog zo'n 80.000 euro voor andere projecten.

De doelgroep vijftigplus komt over het algemeen moeilijk aan nieuw werk. Dat is een landelijk fenomeen. Als oorzaak wordt vaak genoemd dat werkgevers hen zien als 'te duur' of 'te weinig op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen'. Volgens de bedenkers van 'De kracht van vijftigplus' zijn dat ofwel vooroordelen ofwel problemen die op te lossen zijn, bijvoorbeeld met de juiste begeleiding.

In samenwerking met indebuurt Helmond