Burgemeester Elly Blanksma van Helmond.
Volledig scherm
Burgemeester Elly Blanksma van Helmond. © FotoMeulenhof

Wethouder en raadslid in Helmond probeerden sluiting drugspand te voorkomen

HELMOND - Burgemeester Elly Blanksma van Helmond is door een wethouder en een gemeenteraadslid onder druk gezet om een drugspand niet te sluiten. Dat vertelt Blanksma dinsdag in NRC Handelsblad. Wie het waren en wanneer het precies gebeurde, zegt de burgemeester er niet bij in het interview.

Blanksma is burgemeester van Helmond sinds 2012. Ergens tussen toen en nu trof de politie een hennepplantage aan in een pand in haar gemeente. Het pand bleek in bezit van een raadslid, dat het gebouw had verhuurd aan een derde partij.

Persoonlijk bezoek
Toen Blanksma het drugspand wilde laten sluiten, kreeg zij persoonlijk bezoek van het raadslid en een wethouder. Zij vroegen haar te overwegen het pand niet te sluiten, omdat de verhuurder – het gemeenteraadslid – niet op de hoogte zou zijn geweest van de aanwezigheid van de kwekerij.

Uiteindelijk is het pand nooit op slot gegaan. Dat kwam doordat Blanksma op dat moment over te weinig wettelijke middelen daartoe beschikte.

In NRC Handelsblad noemt de Helmondse burgemeester het voorval “een belangrijk voorbeeld van ‘beïnvloeding op subtiele wijze’ in de lokale politiek. Dit was een grens, die ik duidelijk moest trekken.”

Afspraken
De burgemeester gaat er in de landelijke krant prat op dat zij met alle gemeenteraadsleden afspraken heeft gemaakt om eventuele misstanden te melden. Eerder dit jaar ondertekenden alle raadsleden een vernieuwde integriteitscode. Een onderdeel daarvan was een symbolisch bedoeld herenakkoord, waarin raadsleden toezegden de burgemeester te tippen zodra zij het vermoeden dat ergens in de stad de onderwereld en de bovenwereld op ongewenste manier elkaar ontmoeten.

In samenwerking met indebuurt Helmond