Volledig scherm
SP-wethouder Nathalie van der Zanden © Rene Manders/fotomeulenhof

Wethouder Van der Zanden uit Helmond: Zorggeld alleen naar projecten die passen binnen Wmo

HELMOND – De commotie over besteding van overgebleven zorggeld in Helmond leidde woensdag zelfs tot een spoedberaad van het Helmonds college.

Daarin kreeg SP-wethouder Nathalie van der Zanden (Wmo) steun van de andere wethouders.

Op de goede weg
Fel was de kritiek die zich de afgelopen dagen vooral op haar richtte. Die kwam ook uit haar eigen partij, van Renske Leijten, zorgspecialist van de SP-Kamerfractie. Van der Zanden: "Ja, het heeft mij geraakt." Of ze heeft overwogen het bijltje erbij neer te gooien? "Geen seconde. Ik geloof in wat ik doe en we zijn in Helmond op de goede weg."

Ze lepelt wat cijfers op. "De gemeente heeft vorig jaar 12.000 besluiten genomen over Wmo-zaken, jeugdzorg en minimaregelingen. Dat heeft 225 bezwaren en 40 klachten opgeleverd. Dat is twee procent. Ja, het kan zijn dat mensen zich niet melden als ze vinden dat ze niet goed behandeld zijn. Ze kunnen zich bij mij melden. Ik doe bij deze die oproep."

Financieel voorzichtig
Bijna alle gemeenten zijn in 2015 financieel voorzichtig geweest. Ook bleken behoorlijk veel persoonsgebonden budgetten niet volledig besteed te worden. Mede daardoor zijn de financiële reserves flink gegroeid. In Helmond gaat nu een deel van het overschot naar het Sociaal Innovatief Fonds. Daaruit worden allerlei sociale projecten in de stad betaald. Een kookboek voor autistische kinderen financieren? Is daar het zorggeld wel voor bedoeld? "Ja", zegt Van der Zanden. "We gaan alléén projecten in het Stadslab met dit Wmo-geld betalen als ze passen binnen de doelstelling van de Wmo. De Wmo gaat over participatie, kwetsbare mensen helpen. Dat kookboek kan helpen in gezinnen waar veel problemen spelen."

Lees het uitgebreide artikel in het ED van vrijdag of in de digitale krant.