Volledig scherm
SP-wethouder Nathalie van der Zanden © Rene Manders/fotomeulenhof

Wethouder: Zorggeld Helmond wordt wel juist besteed

HELMOND - De man in de straat mag dan in rep en roer zijn over hoe Helmond zijn zorggeld besteedt, in de Helmondse politiek was het maandagavond allesbehalve crisis. Wie al niet overtuigd was, was dat na de ingelaste vergadering alsnog: het overgebleven geld van de Wmo wordt in Helmond op de juiste manier besteed. Ook al gaat het naar het Stadslab.

Het Helmondse stadsbestuur nam zelf het initiatief voor de extra vergadering. Vanwege de onrust, vanwege de verkeerde beeldvorming. De afgelopen dagen kreeg de gemeente een stortvloed aan kritiek over zich heen toen bekend werd dat miljoenen aan overgebleven zorggeld onder andere worden besteed aan het Stadslab. Oftewel, naar initiatieven van inwoners: een kookboek voor autistische kinderen of speeltoestellen die energie opwekken. Het publiek vroeg zich af wat dat nog met zorg te maken heeft?

'Denkfout'
Precies met die 'denkfout' probeerde wethouder Nathalie van der Zanden maandag af te rekenen. "Het klinkt misschien flauw, maar in Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) komt het woordje 'zorg' niet voor", aldus de wethouder. Ze wil er maar mee aangeven dat er veel wordt betaald met Wmo-geld. Natuurlijk, ouderen krijgen hulp bij het huishouden of kunnen een scootmobiel aanvragen. Maar het geld gaat ook naar het verminderen van overlast in de wijk, het voorkomen van huiselijk geweld of het stimuleren van vrijwilligerswerk.

Lees dinsdag het hele artikel in het ED, of via de digitale krant.