Volledig scherm
Wethouder Jannie Visscher (rode sjaal) is ook voor de petitie in Den Haag. © ED

Wethouders uit deze regio luiden in Den Haag noodklok over jeugdzorg

EINDHOVEN - Jongeren in Zuidoost-Brabant die nu nog in een gezinsvervangend tehuis zitten maken zich grote zorgen. Worden ze door al die tekorten en bezuinigingen op de jeugdzorg straks aan hun lot overgelaten, zodra ze 18 jaar worden?

Die jongeren kregen maandag in Den Haag een stem, onder meer dankzij de Veldhovense Leanne Brand (16) en de Eindhovense Romena van Dooren (17) en Lieve Rombouts (16). Samen met andere jongeren (uit de zorg en van buiten de zorg) vormen zij een klankbord voor regiogemeenten. Zij kregen maandag vrij van school om in de actiebus naar Den Haag te gaan, samen met zorgwethouders en zorginstellingen als Combinatie Jeugdzorg, Amarant en Omnia. Zij overhandigden samen een petitie aan Tweede Kamerleden, voor meer geld voor de jeugdzorg.

,,Heel veel jongeren maken zich nu heel erg druk", zegt Romena. ,,Ze zitten nu bijvoorbeeld in een woongroep met 24-uursbegeleiding, omdat ze om uiteenlopende redenen niet bij hun ouders kunnen wonen. Ze zijn bang dat dit ophoudt als ze 18 worden." Op dit moment krimpt het aantal plaatsen met woonbegeleiding voor 18-plussers, zo klonk het gisteren ook vanuit de pleegjongrerenraad van zorginstelling Combinatie/Jeugdzorg. Een lid van de raad vertelde over een meisje dat bijna 18 werd en dat bij WIJeindhoven vroeg om overbrugging tot april, als haar studiefinanciering ingaat. ,,De WIJeindhoven-medewerkster wist niet of dat ging lukken." De Eindhovense wethouder Jannie Visscher, ook in de bus, zei dat ze dit meteen uit gaat zoeken. ,,Volgens mij hebben we als standaard beleid dat wie 18 wordt, verlengde jeugdzorg kan krijgen."

Discussie

De regionale jeugdzorgpetitie werd maandag in ontvangst genomen door onder meer Tweede Kamerleden Vera Bergkamp (D66), René Peters (CDA) en Sharon Dijksma (PvdA). Zij waren verrast door de grootte van de delegatie uit de regio Helmond en Eindhoven. In de discussie die hierna in de Kamercommissie Volksgezondheid volgde - over de overdracht door het rijk van jeugdzorg naar gemeenten - werd de noodkreet uit de regio Eindhoven en Helmond nog een paar maal genoemd.

In totaal telt Nederland circa 100 gemeenten met grote tekorten op jeugdzorg. De SP-Kamerfractie heeft al aangekondigd met een voorstel te komen om 300 miljoen extra vrij te maken, dat zou genoeg moeten zijn om hun gezamenlijke tekort te dekken. Of daar een Kamer-meerderheid voor is of niet, zal nog moeten blijken.

Korting op budget

18 van de 21 regiogemeenten in Zuidoost-Brabant kampen met grote tekorten over vorig jaar, en vrezen dat dit nog erger wordt. Voor een deel komt dit doordat het rijk tegelijk met de overdracht van jeugdzorg alle gemeenten meteen een fikse korting op budget gaf. Het idee is dat zij meer werk kunnen maken van preventie en dus goedkoper uit zijn. ,,Dat kunnen en willen we ook", zegt de Somerense wethouder Theo Maas, die samen met Jannie Visscher het initiatief nam tot de petitie. ,,Maar zo'n verandering heeft tijd nodig."

Volledig scherm
Margreet de Leeuw © ED
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond