Wie houdt de mantelzorger op de been? Goedvoormekaarbox moet voorkomen dat de helper overbelast raakt
HELMOND - De een wil geen hulp, de ander weet de weg niet. Maar als mantelzorgers niet goed voor zichzelf zorgen, kunnen ze op een gegeven moment een ander ook niet meer helpen. De Goedvoormekaarbox moet Helmonders die voor hun hulpbehoevende man, vriendin of moeder zorgen op tijd ondersteuning gaan bieden.
Vervuiling en geweld. Het zijn extreme uitzonderingen, maar heel soms komt het wel eens zo ver als een mantelzorger zijn taak niet meer kan uitvoeren. ,,Dat is voor beiden gevaarlijk”, zegt Sandra Polling. Ze is verhalenverteller in woonzorgcentra en heeft jarenlang ervaring in de zorg.
Van boodschapje tot volle agenda
Overbelast raken gaat vaak geleidelijk en ongemerkt. ,,Het zorgen voor bijvoorbeeld een moeder die dement wordt begint met kleine taakjes. Een boodschap, poetsen, huishoudelijke hulp regelen, mee naar een arts of de fysio. Langzaamaan raakt de hele week gevuld met afspraken. Er komt dan een punt waarop elk dingetje dat er bij komt te veel kan zijn”, schetst Ineke Folgerts, mantelzorgmakelaar bij de LEV Groep.
Polling: ,,Je moet tijd nemen voor je eigen hobby’s en uitstapjes en soms zorg uit handen durven geven, ook al denk je misschien dat niemand zo goed voor je man kan zorgen als jij. Zorgen wordt anders op den duur een last en gaat tegenstaan.”
Mijn stiefvader ging alleen op vakantie. Daar was mijn moeder ontdaan over. Maar voor hem was dat nodig om zijn batterij op te laden
Polling en Folgerts zitten met een aantal anderen ‘uit het veld’ in de projectgroep die is opgezet door de initiatiefnemer van de Goedvoormekaarbox, Bas van Poppel. Bij het project zijn ook (zorg)organisaties als Savant, Zorgboog, Elkerliek, ORO, GGZ en LEV Groep betrokken.
Van Poppel was jarenlang mantelzorger voor zijn dementerende moeder en zag van dichtbij waar hij en zijn stiefvader tegenaan liepen. ,,Mijn stiefvader ging alleen op vakantie. Daar was mijn moeder ontdaan over. Maar voor hem was dat nodig om zijn batterij op te laden. Doordat hij goed voor zichzelf zorgde, heeft zij lang thuis kunnen wonen.”
Gesprek aangaan
Veel mantelzorgers kunnen ‘nee’ zeggen en durven hulp in te schakelen. De groep die dat niet kan, moet vroegtijdig een steuntje in de rug krijgen, vinden ze bij de Goedvoormekaarbox. Die doos moet van de initiatiefnemers veel meer worden dan een pakket met algemene informatie en eventueel wat presentjes. Het is vooral een middel om in contact te komen en het gesprek aan te gaan zodat mantelzorgers lekkerder in hun vel blijven zitten en het lang volhouden. Daar is vaak een gedragsverandering voor nodig.
Van Poppel: ,,En juist dat is moeilijk voor veel mensen, zeker wanneer je al lang iets op een bepaalde manier doet. Denk maar aan hoe lastig het is om gezonder te eten of meer te bewegen en dat ook vol te houden.”
Mantelzorgers gezocht die ervaren willen delen
De projectgroep zelf schroomt niet om hulp te vragen. Ze vraagt mantelzorgers ervaringen en tips te delen om de Goedvoormekaarbox zo goed mogelijk te kunnen vullen. Ze zoekt mantelzorgers die dus eigenlijk andere mantelzorgers gaan helpen. De box moet zoveel mogelijk gepersonaliseerde inhoud krijgen. Dus verschillende pakketten voor bijvoorbeeld jongeren, ouderen, werkenden, mantelzorgers met een migratie-achtergrond en voor hulp aan mensen met dementie, verslaafden of kinderen met een beperking.
Aanmelden en meer informatie krijgen kan via de website over het project.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten. -
Designprijs voor schoenen van touw
We moeten dingen meer in eigen hand houden, vindt ontwerper Ruben Warnshuis, die met zijn project rond de productie van schoenen, de derde Kazerne Design Award won. -
PREMIUM
Laarbeekse wethouder Ron van den Berkmortel (26) wil jongeren bij debat; ‘Ik kom goed beslagen ten ijs’
LAARBEEK - Veel twintigers voelen zich niet vertegenwoordigd door de politiek, maar in Laarbeek zien ze een van hen nu op de stoel van wethouder: Ron van den Berkmortel (26). Maar hoe laat je meer jeugd bij de debatten aanschuiven? -
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad. -
PREMIUM
Koos ziet eigen tumor in beeld komen met nieuwe MRI-scanner in Catharina ziekenhuis
EINDHOVEN - Vlak voor hij het gloednieuw bestralings- en scanapparaat van het Catharina Ziekenhuis in wordt geschoven, deelt kankerpatiënt Koos Broekhoff nog snel wat pakjes stroopwafels uit onder het personeel. ,,Dat hebben ze verdiend, want ik word hier fantastisch behandeld.”
-
PREMIUM
Vis uit de vriezer voortaan verser dankzij nieuwe techniek
Een betere smaak, een mooiere kleur. Minder energiegebruik en minder voedselverlies. En dat alles dankzij een nieuwe techniek om voedsel in te vriezen, die via Food Tech Brainport, de daaraan gelieerde Helmondse firma Bodec en ondernemer Mark Soetman op de Nederlandse markt wordt geïntroduceerd. -
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen. -
Stormkamer wil theater en maatschappij veranderen: ‘Ik zoek naar waar de pijn zit’
HELMOND/BREDA - Veranderen is het onderwerp van de nieuwste zoektocht van Hanna van Mourik Broekman met haar Stormkamer. In het theater, omdat ze tegelijkertijd ook graag het theater wil veranderen; niet achterover leunen als publiek, maar het liefst op het puntje van je stoel je mening vormen en ventileren.
In samenwerking met indebuurt Helmond