Volledig scherm
Wilbert Linders: „Ik schrok me rot toen ik hoorde van de plannen.” © Ton van de Meulenhof/fotomeulenhof

Wilbert Linders uit Helmond: Woest van verdriet om zorggeld

HELMOND - Helmonder Wilbert Linders worstelt met idee dat 'zijn' stadslab geld krijgt dat voor zorg is bedoeld. Het voornemen om Helmonds zorggeld te steken in onder andere het stadslab moet worden teruggedraaid.

Tenminste, dat vindt Wilbert Linders, zelf een van de ambassadeurs van het Helmondse project waarbij bewoners geld krijgen voor innovatieve plannen. Hij worstelt met het idee dat aan die plannen straks euro's worden uitgegeven, terwijl het in de zorg juist keihard nodig is.

Potje wmo
Eerder reageerden ouderen- en gehandicaptenbonden al verontwaardigd op het plan van het Helmondse stadsbestuur. Dat wil dik zes miljoen euro zorggeld gebruiken voor het creëren van banen én de projecten stadsleerbedrijf en stadslab. Het gaat voornamelijk om overgehouden geld uit het potje maatschappelijke ondersteuning (wmo). Oftewel, geld dat bedoeld is om mensen op hoge leeftijd of in een rolstoel langer thuis te kunnen laten wonen. Bovendien was voor het stadslab en stadsleerbedrijf eerder al uit geld uitgetrokken uit een ander potje.

Woest van verdriet
Linders 'schrok zich rot' toen hij hoorde van het plan. Dat gevoel werd nog eens versterkt toen een bevriend koppel dit weekend zijn hart bij hem luchtte: "De man heeft een dwarslaesie en problemen met de darmen, zij heeft onder andere heel slecht zicht", schetst hij de situatie. "Die twee dreigen te vereenzamen omdat ze alle tijd kwijt zijn aan de zorg voor elkaar. Op de hulp die ze krijgen is beknibbeld. Nu moeten ze op een hoorzitting bewijzen dat ze genoeg mankeren zodat ze toch recht hebben op meer zorg. Ik word woest van verdriet als ik dat soort geluiden hoor. En ik denk dat er veel schrijnende gevallen zijn waar we niks van weten."