Misdaadverslaggever Chiel Timmermans blikt terug op de schietpartij in Helmond: ‘Bizar om zo op elkaar te gaan schieten’
Volledig scherm
Misdaadverslaggever Chiel Timmermans blikt terug op de schietpartij in Helmond: ‘Bizar om zo op elkaar te gaan schieten’ © Bert Jansen

Wilde schietpartij met onschuldige slachtoffers in Helmond blijft verbazen

TerugblikHELMOND - Op maandagmiddag 21 januari werd Helmond opgeschrikt door een brutale schietpartij in de binnenstad, waarbij twee jeugdige en onschuldige passanten werden geraakt. ED-verslaggever Chiel Timmermans begreep direct de impact: ‘Het is pure waanzin.’

Chiel Timmermans, misdaadverslaggever van het ED, kan zich het moment nog precies herinneren: “Ik was voor een steekpartij bij een Eindhovens advocatenkantoor. Daar had iemand met een schaar op een advocaat ingestoken. Dat vond ik al behoorlijk heftig. Tot ik het nieuws uit Helmond binnenkreeg. Ik ben direct in de auto gesprongen.”

Schietpartij in de Molenstraat in Helmond.
Volledig scherm
Schietpartij in de Molenstraat in Helmond. © Bert Jansen

Timmermans beseft vrijwel meteen dat het nieuws uit Helmond die 21e januari elk voorstellingsvermogen te boven gaat. Op maandagmiddag, klaarlichte dag, wordt midden in het stadscentrum vanuit een rijdende auto op een andere auto geschoten. Dodelijke slachtoffers zijn er niet. Maar de rondvliegende kogels treffen wel twee jonge, onschuldige en toevallige passanten. Een meisje van vijftien dat net uit school komt loopt een schotwond in haar arm op. Een tweejarige peuter die bij haar moeder achterop de fiets zit wordt in haar been getroffen.

Timmermans: “Pure waanzin. Hoe kan het dat je met twee auto’s achter elkaar aan gaat rijden en het vervolgens in je hoofd haalt om op een druk kruispunt in het wilde weg op elkaar te gaan schieten? Dat is bizar.”

Landelijk nieuws

Het schietincident krijgt direct veel aandacht. Landelijke media trekken naar Helmond om verslag te doen. Burgemeester Elly Blanksma bezoekt het kruispunt in de Molenstraat om haar afschuw uit te spreken. En het Eindhovens Dagblad zit meteen met meerdere mensen op de zaak.

Quote

Wie zijn de slachtof­fers? Wie zijn de schutters? Waarom is er geschoten?

Chiel Timmermans, Misdaadverslaggever

“Je probeert te achterhalen wat er precies gebeurd is”, vertelt Timmermans. “Wie zijn de slachtoffers? Wie zijn de schutters? Waarom is er geschoten? We waren met twee collega’s ter plaatse om ooggetuigen te spreken. Vanuit die verklaringen ontstond al snel een eerste beeld.”

Dat beeld wordt in de dagen na het incident steeds completer. Via via komt Timmermans in contact met nog meer ooggetuigen, vervolgt hij: “De politie is heel terughoudend in de informatie die ze deelt. Dat snap ik, ze is met haar eigen onderzoek bezig. Wij proberen zoveel mogelijk mensen te spreken, zodat we zelf een zo volledig mogelijke reconstructie kunnen maken.”

Onverantwoorde daad

De impact op de samenleving is ondertussen groot, merkt Timmermans. De Molenstraat ligt tegen het Helmondse winkelcentrum aan, en is een bekend punt in Helmond. Timmermans: “Het gebeurde midden op straat, op een kruispunt dat iedereen in Helmond kent. Veel lezers dachten bij wijze van spreke: ‘daar had ik ook kunnen lopen’.”

Quote

Natuurlijk zaten ook wij vol afschuw. Maar als journalist ben je ook geïntrigeerd

Chiel Timmermans, Misdaadverslaggever

Het Eindhovens Dagblad pikt de berichtgeving tweeledig op. Dankzij de grondige reconstructie kan de lezers een redelijk compleet beeld gegeven worden van de feitelijke gebeurtenissen. Tegelijkertijd proberen Timmermans en zijn collega’s de vraag te beantwoorden waarom iemand tot een dergelijke onverantwoorde daad overgaat. Timmermans: “Natuurlijk zaten ook wij vol afschuw. Maar als journalist ben je ook geïntrigeerd. Hoe komt het dat er jongens met een vuurwapen rondlopen die er niet voor terugdeinzen om dat bij het minste of geringste te gebruiken? Daar hebben we een groot achtergrondverhaal in de zaterdagkrant over geschreven: ‘De jonge generatie van grof geweld’. Je zou de vergelijking met de mocro maffia in de Randstad kunnen trekken. Die mentaliteit bereikt ook onze regio. Daar staan we niet altijd bij stil.”

De feitelijke gebeurtenissen laat Timmermans vertalen in een plattegrond van het kruispunt, inclusief de baan van de kogels. “Daar kregen we gemengde reacties op”, blikt de misdaadverslaggever terug. “Sommige mensen vonden dat te ver gaan. Terwijl wij wilden laten zien hoe krankzinnig het is wat die jongens deden. De kogels vlogen dwars over het kruispunt.”

Voorzichtig omgaan met minderjarigen

Quote

Ik had misschien bij het ziekenhuis kunnen gaan posten om te kijken of er een meisje met een schotwond naar buiten zou komen. Maar dat wilde ik niet, dat idee voelde heel ongemakke­lijk

Chiel Timmermans, Misdaadverslaggever

Ondertussen probeert Timmermans ook contact te krijgen met de onschuldige slachtoffers of hun familie. “Natuurlijk wilden we ook hun kant van het verhaal vertellen”, vertelt hij. “Maar ze zijn nog minderjarig. Daar moet je voorzichtig mee omgaan.” Uiteindelijk blijkt het ook praktisch lastig om met ze in contact te komen, simpelweg omdat adresgegevens niet zomaar voorhanden zijn. Timmermans: “Ik had misschien bij het ziekenhuis kunnen gaan posten om te kijken of er een meisje met een schotwond naar buiten zou komen. Maar dat wilde ik niet, dat idee voelde heel ongemakkelijk.”

Ook de politie doet in de tussentijd haar werk. Al snel worden meerdere mensen opgepakt, waaronder de vermoedelijke schutter. Een ruzie in het drugscircuit lijkt de waarschijnlijke aanleiding voor de wilde schietpartij, maar helemaal zeker is dat niet. De informatie die de politie naar buiten brengt blijft summier.

Timmermans hoopt dat laatste stukje van de puzzel binnen afzienbare tijd te kunnen leggen. Half januari wordt de vermeende schutter voorgeleid aan de rechter. “Hopelijk vertelt hij dan waarom hij precies geschoten heeft”, besluit Chiel Timmermans. “Want dat is nog steeds niet duidelijk. Ik sluit niet uit dat het om iets onbenulligs gaat. Via geruchten heb ik zoiets ook gehoord. Dat is toch krankzinnig? Dat je vanwege iets betrekkelijk kleins al bereid bent om op elkaar te gaan schieten? Het maakt het verhaal extra bizar.”

In samenwerking met indebuurt Helmond