Volledig scherm
William Verkoelen is prins Briek XLV. © -

William Verkoelen is Prins Briek XLV: 'Ik dank onze lieve Heier dat ik un Helmonder ben'

HELMOND - Er was er maar één die William Verkoelen bedanken wilde: "Onze lieve Heier, dat ik in Helmond geboren ben." Verkoelen is zaterdagmiddag bekendgemaakt als de nieuwe stadsprins van Helmond, Briek XLV (de 45ste). 

Dat de nieuwe stadsprins een link moest hebben met Helmond Sport was toen al duidelijk. Eerder die middag hadden supporters van de club grote spandoeken gehangen aan de Kasteel Traverse, op beide kanten van de brug over het kanaal. 

Verkoelen sprak niet alleen carnavalsliefhebbers op het Helmondse Kasteelplein toe, maar uit de grond van zijn hart óók 'al mijn Helmondse sportvrienden'. Leden van de harde kern van Helmond Sportsupporters waren naar het plein gekomen om hun maat een hart onder de riem te steken, voordat die zijn zes weken durende zware taak als Prins Briek op zich nam. Verkoelen zelf is immers eveneens een groot deel van zijn leven fan van de voetbalclub en al vele jaren sponsor.

Volledig scherm
Spandoek op de Kasteel Traverse © -

Feestelijk werd witte en rode rook ontstoken toen de nieuwe prins over de rode loper richting podium liep. Geen polonaise of fanfaremuziek, maar 'William is un Helmonder' schalde over het plein. En natuurlijk het clublied van Helmond Sport.

Volledig scherm
Helmond Sportsupporters bij hoftempel Westende © -
Quote

Wai zing 'r alwir

Het motto dit jaar van de Keiebijters

"Ik heb mijn baard verschroeid aan het fakkelvuur, maar verder gaat het wel", grapte Verkoelen nadat hij ceremonieel tot prins Briek de 45ste was getransformeerd. 

Nog één formaliteit voordat het feest van de prinsenreceptie in hoftempel Westende kon aanvangen: het overhandigen van twee 50 liter-vaten aan de mannen van de harde kern. Die hadden eerder op de dag Verkoelen ontvoerd. Het bier was het 'losgeld', waarmee de Keiebijters hun prins hebben kunnen terugkopen.  

Volledig scherm
Spandoek op de Kasteel Traverse © -
Volledig scherm
Prins Briek XLV. © Wim van den Broek
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond