Volledig scherm
© stock.xchng

Windenergie Dierdonk geeft Helmond en Peel energie

HELMOND - De werktitel is Windenergie Dierdonk, maar de bedoeling is dat inwoners van de hele stad én de Peel groene stroom kunnen afnemen van molens in Helmond. Als het aan Windenergie Dierdonk ligt, staan over een tijdje drie tot zes windmolens in Helmond.

Inwoners van de stad en omliggende Peeldorpen kunnen een aandeel kopen en zo in hun eigen stroombehoefte voorzien. Het plan voor deze coöperatie staat in de kinderschoenen. Provincie en gemeente Helmond zijn bereid mee te werken.

Windenergie Dierdonk is een initiatief van wijkbewoners Mark Snijders en Jan van Aert. "Wij willen bijdragen aan het streven van de stad om klimaatneutraal te zijn in 2035", verklaart Van Aert, tevens fractievoorzitter van politieke partij Helmond Aktief. Snijders en Van Aert willen in 2017 de coöperatie Windenergie Dierdonk oprichten. "Wij onderzoeken nu mogelijkheden en willen in januari een voorstel indienen bij de gemeenteraad."

De gemeente Helmond staat welwillend tegenover het initiatief. Wethouder duurzaamheid Paul Smeulders heeft eerder aangegeven open te staan voor windmolens in de stad. Hij wil eventueel grond daarvoor beschikbaar stellen. Wel geldt de voorwaarde dat de energie in Helmond terechtkomt en de opbrengsten naar burgers gaan.

De provincie Noord-Brabant is over het algemeen ook gecharmeerd van duurzame initiatieven van burgers. Wel stelt zij als eis dat er minimaal drie, maar liever nog zes molens per initiatief geplaatst worden.

Lees woensdag het hele artikel in het ED of via de digitale krant.