Volledig scherm
De stemming in de mancave van Marcel in Helmond-Noord was zondag uitstekend. © Jean Pierre Reijnen

WK-finale in mancave in Helmond: 'Pak 'm dan man!', roept Bert nog maar een keer

HELMOND - Vijf bevriende stellen keken zondag de WK-finale in de mancave van Marcel en Rita in Helmond-Noord. ,,Ik ben heel trots."

Oranje vlaggetjes, bierflesjes met oranje jasjes, hier en daar de nationale driekleur, een grote tap die in de gemiddelde kroeg niet zou misstaan en zo'n man en vrouw of twintig die bijna allemaal oranje zijn uitgedost. Dat is te zien in de serre, tevens mancave, van gastheer Marcel Tomson en zijn vrouw Rita, zondagmiddag ergens in Helmond-Noord. Het bier, de Hugo, rosé en apfelkorn hebben al rijkelijk gevloeid en de sfeer zit er al goed in. Het is bijna 17.00 uur en de finalewedstrijd WK kan beginnen. Buiten geniet het kroost van een springkussen.

Ik krijg een bossige oranje TinaTurner-pruik in de hand geduwd en vraag aarzelend naar thee. Wat voor thee? ,,Doe maar gewone." ,,Dat kan niet. Niks is hier gewoon...", klinkt het beslist. Het wordt een gezellige wedstrijd, gelukkig zonder twintig betweterige scheidsrechters. Gastheer Marcel, rode snor, keurig wit-blauw baardje, zorgt dat ik niks tekortkom. Als het startsignaal klinkt, schreeuwt iemand: 'Perry harder!'. En het geluid stond toch niet zo zacht... Er wordt goed gekeken maar ook best wel gekletst, vooral bij de vrouwen. ,,Ik heb niks met voetbal, maar we kijken wel altijd", geeft gastvrouw Rita na afloop toe.

De hele serre siddert op zijn grondvesten als Van Veendendaal een moeilijke bal tegen weet te houden. Vriend Bert heeft een megafoon gevonden met het muziekje Olé, Olé Olé Olé, we are the champions. Als het even te stil is, vult de serre zich met het krakerige deuntje. Bij een goeie pass van Miedema die zonder resultaat blijft, roept de hele meute jammerlijk oooohh. ,,Er wordt snel even wat gedronken", roept de commentator. ,,Hier ook", beslist vriend Jos meegaand. Kinderen lopen nu en dan door het beeld maar er is geen greintje felheid bij de groep. Tolerantie alom. Je bent ook niet zomaar met vijf stellen al jarenlang bevriend. ,,En samen op vakantie, hè."

Frietpan

Tijdens de rust neemt de rook- en bierlucht in de serre het op tegen de lucht van de frietpan. Broodjes kroket en frikadel gaan rond en worden gretig verorberd. Dat smaakt! De bar vult zich met lege bierblikjes en barman Bert tovert een vuilniszak tevoorschijn. ,,Als we deze keeper niet hadden gehad, was het zeker al tweedrie-nul geweest", weet de gastheer zeker.

Dan volgt de tweede helft en al gauw de penalty na de ongelukkige trap van Van der Gragt. ,,Aaaaahhh", schreeuwt de hele serre teleurgesteld als het eerste doelpunt voor de VS een feit is. Bij elke doelpoging wordt er flink aangemoedigd, maar het mag niet baten. Na een minuut of acht volgt het tweede VS-doelpunt. ,,Pak 'm dan, man!", probeert Bert nog een keer. ,,Met 2-1 ben ik al tevreeje", roept Marcel wanhopig uit. Tijdens blessuretijd zingt al iemand 'houdoe en bedankt'. En dan is het voorbij.

De vriendengroep is wel teleurgesteld. ,,Maar wij hadden de beste keeper van het hele WK", vindt Marcel. ,,En we staan tweede op het WK", voegt Bert toe.

Als iedereen wat van de schrik is bekomen, zitten we nog even bij elkaar. ,,Bij de mannen is het spannender", vindt Rita. ,,Maar daar is ook veel meer aandacht voor", meent Geertje, de vrouw van Perry. Vrouwenvoetbal is leuk, vinden ze allebei. ,,Die vrouwen zijn tenminste niet zo'n jankers."

,,Ik ben heel trots dat ze in de finale hebben gestaan! En vanaf morgen gaan we voor het wielrennen", besluit Marcel.

In samenwerking met indebuurt Helmond