Volledig scherm
Harrie Sanders.

Wout Sanders uit Helmond herkent aquarel Peapark

HELMOND - Wout Sanders uit Helmond zag met grote verbazing in het ED de aquarel van het Peapark waarvan de eigenaar wilde weten wie de maker was. Hij herkende het kunstwerk direct: zijn vader Harrie Sanders heeft het gemaakt. De aquarel werd twee maanden geleden te koop aangeboden op een veiling in België.

Kunstverzamelaar Willy Paaps uit Deurne, van origine Helmonder, was de hoogste bieder, maar kon aan de handtekening op het werk niet herleiden wie de maker was. Een oproep in het ED leverde veel reacties op. Onder andere van de nu 85-jarige Wout Sanders.

"Het werk heeft enige tijd bij ons thuis en in onze sigarenwinkel in de Kerkstraat gehangen." Die zaak werd gerund door zijn moeder. "Mijn vader werkte bij de Vlisco op de tekenkamer, waar hij later chef van werd."

De aquarel van het Peapark werd destijds uitgeleend aan kledingzaak Coolen-Wijnen in de Kerkstraat. "Op een gegeven moment zag pa dat het kunstwerk niet meer in de etalage stond. Het was gestolen, zei de eigenaar van de zaak."

Ze hebben de aquarel nooit meer teruggezien. Harrie Sanders overleed in 1964, pas 62 jaar oud. Werk van hem hangt nu tussen de Helmondse meesters bij de tentoonstelling in de Cacaofabriek.

Volledig scherm
Aquarel van het Peapark © Ton van de Meulenhof / fotoMeulenhof