Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Wraakvader Mario Haazen: 'Ik kon niet meer rustig reageren'

ReconstructieEINDHOVEN/HELMOND - Waarom lukte het wraakvader Mario Haazen wél om de gezochte ex-tbs'er op te sporen die zijn dochter online had lastiggevallen en de politie niet? Een reconstructie op basis van het strafdossier laat zien dat Haazen de politie vaak informeerde over de voortgang van zijn speurtocht die resulteerde in een stevige mishandeling. Donderdag verschijnt Haazen voor de rechter, op verdenking van poging tot moord.

De geobsedeerde speurtocht van Mario Haazen begint op 2 januari. De Helmonder (51) ontdekt dat het internetvriendje van zijn 14-jarige dochter een oudere man is, die haar rozen en chocolade bezorgde. Haazen is woedend en slaapt vanaf dat moment nauwelijks nog, zal hij later tegen de politie zeggen.

Heksenjacht
Via een ander slachtoffer is hij begin januari aan beelden van Jack S. en zijn auto gekomen. Hij zet die op Facebook. Het levert hem naar eigen zeggen honderden tips op. Nog voordat zijn heksenjacht aandacht krijgt in de media informeert Haazen de politie. Als op 11 januari een hoofdagente belt over de zaak van zijn dochter maakt de Helmonder direct duidelijk dat hij het optreden van de politie te lang vindt duren. De agente waarschuwt hem om niet voor eigen rechter te spelen.

Prioriteit onbekend
Tijdens een ontmoeting een dag later op het politiebureau in Helmond levert Haazen aan de agente 2 USB-sticks met informatie die hij heeft verzameld over de verblijfplaats van zijn vijand. Zij waarschuwt de Helmonder nogmaals, maar die wil niet luisteren. De politie zoekt naar S., maar hoeveel werk ze ervan maakt en hoeveel prioriteit de zaak krijgt, is onbekend.

Gouden tip
Haazen boekt meer succes. De gouden tip krijgt hij een dag voor de mishandeling. Een anonieme beller zegt dat de auto van Jack S. in de Reynhovestraat in Eindhoven staat. Als Haazen de auto ziet, appt hij een waarschuwing naar de wijkagent in Helmond. De hele dag en nacht blijft hij in de buurt van de auto. Wat de wijkagent doet naar aanleiding van het berichtje van Haazen is niet bekend.

Harddrugsgebruiker
De volgende dag om 10.50 uur neemt Haazen weer contact op met de politie en krijgt hij een zedenrechercheur aan de lijn. Hij zegt opnieuw dat hij bij Jack S. in de buurt is, maar vertelt niet waar dat is. De politieman kent de zaak en belt met een rechercheur van team Dommelstroom dat zich bezighoudt met het onderzoek. Een arrestatieteam wordt stand-by gezet. Jack S. staat immers bekend als harddrugsgebruiker die soms een wapen draagt en zich mogelijk verzet bij een aanhouding.

Quote

Ik kon niet meer rustig reageren, hij had me herkend

Mario Haazen

Oogcontact
Een uur later - na bijna een dag posten - ziet Haazen Jack S. naar buiten komen. S. loopt naar zijn auto en vertrekt. Haazen volgt hem stiekem. Als Jack S. zijn auto op de Grote Beek in Eindhoven - het terrein van de GGzE - heeft geparkeerd en is uitgestapt, krijgt hij in de gaten dat hij is gevolgd. De 2 mannen hebben oogcontact. "Ik kon niet meer rustig reageren. Hij had me herkend", aldus Haazen tijdens verhoor. Toch belt hij de politie nog eens.

Telefoontjes
"Als jullie hier niet binnen 5 minuten zijn, dan los ik het zelf op", geeft hij om 12.45 uur opgewonden door aan de meldkamer. De komst van de politie duurt hem duidelijk te lang en om 12.54 uur belt hij nogmaals om zijn ergernis te delen. Over de exacte locatie op het ruime terrein van de Grote Beek is hij niet duidelijk. Om 12.55 uur krijgt de meldkamer de eerste verontrustende telefoontjes over de mishandeling. Het kwaad is geschied als de politie Jack S. om 13.01 uur aantreft met hoofdletsel, snijwonden en een dubbele armbreuk.

Politiebureau
Twee minuten later belt Haazen de politie om door te geven dat ze hem niet hoeven te zoeken en dat hij op weg is naar het bureau. Hij meldt zich op het politiebureau aan de Mathildelaan in Eindhoven. "Ik beken dat ik het ben geweest die dit gedaan heeft. Jullie hadden maar moeten komen", bijt de Helmonder een van de betrokken zedenrechercheurs toe. En: "In Opsporing Verzocht zie ik regelmatig dat het veel sneller kan gaan."

Gewelddadigheid
De zaak had wel degelijk prioriteit, laat de politie nu desgevraagd weten. Over de stappen die zijn gezet in het onderzoek wil ze niets kwijt, omdat de zaak nog onder de rechter is. Uit het strafdossier ontstaat verder het beeld van een man die zijn eigen problemen en gewelddadigheid net onder controle had toen hij werd geconfronteerd met iemand die een bedreiging vormde voor zijn dochtertje. Haazen verwachtte dat de politie alles uit handen liet vallen voor zijn zaak.

Quote

Ik ben gewoon een vader die zijn kinderen wilde beschermen

Mario Haazen

Tranen
Weken na zijn arrestatie belt Haazen vanuit de gevangenis in Grave met het ED. Ja, hij heeft spijt. "Ik heb nooit eigen rechter willen spelen." Hij valt even stil. Op de vraag hoe mensen dat moeten geloven nadat hij weken riep dat hij S. wat zou aandoen als hij hem eerder dan de politie zou vinden, zegt hij hoorbaar in tranen: "Dat was gewoon een grote mond. Ik wilde de politie aansporen. Ik ben gewoon een vader die zijn kinderen wilde beschermen."

Lees ook:
Vader uit Helmond die Facebookviespeuk mishandelde blijft in cel
Ex-vouw van man die Facebookviespeuk mishandelde bij RTL Late Night
Wraakvader kreeg hulp van lid Hells Angels bij aanpakken Facebookviespeuk

In samenwerking met indebuurt Helmond

Poll

Natuurlijk heet Helmond tijdens carnaval ...

Natuurlijk heet Helmond tijdens carnaval ...

  • Keiebijtersstad (33%)
  • Kattegat (30%)
  • Keiestad (37%)
1677 stemmen