Volledig scherm
© Bert Jansen

Xycarb Ceramics wil doorgaan op zelfde locatie in Helmond

HELMOND - Het bedrijf Xycarb Ceramics is vastbesloten om door te gaan op de huidige locatie. Dat verklaarde directeur Peter Spit vrijdagmiddag, nadat hij eerst het personeel had toegesproken.

"Die mededeling heeft ook veel van de onrust bij de werknemers weggehaald", zei hij. Het bedrijf aan de Zuiddijk in Helmond werd donderdag door brand verwoest.

Wanneer mensen weer aan het werk kunnen, is nog niet bekend. "Sommige dingen zouden we bij wijze van spreken morgen al kunnen oppakken. Bijvoorbeeld leveranties. Spullen in de opslag zijn niet beschadigd. Ook de kritische onderdelen zijn intact gebleven. De brand heeft voornamelijk standaard apparaten getroffen. Dat deel waar de expertise zit, is nauwelijks getroffen." Sommige werkzaamheden kunnen door het moederbedrijf Schunk of door partnerbedrijven tijdelijk worden overgenomen, stelt Spit.

Een medewerker nog enkele dagen in het ziekenhuis
De medewerker die brandwonden opliep, zal nog wel enkele dagen in het Elkerliek Ziekenhuis moeten blijven. "Hij ligt helemaal ingepakt", aldus de directeur. "De man hoeft niet naar een brandwondencentrum. Hij maakt het naar omstandigheden goed." Deze man was als brandwacht aanwezig bij de werkzaamheden waarbij de brand is ontstaan. Het vuur sloeg heel snel om zich heen. "Er zijn nog wel pogingen gedaan om met handblussers het vuur te bestrijden."

Spit zegt dat zijn personeel een strijdvaardige indruk maakt. "Ze hebben steun aan elkaar." Natuurlijk komen ook de gevoelens van een klein jaar geleden terug, toen twee medewerkers omkwamen bij een bedrijfsongeval. "Daarom hebben we direct slachtofferhulp ingeschakeld en stimuleren we ook onze medewerkers om daar gebruik van te maken."

Schade die het personeel heeft opgelopen, wordt met verzekeraars opgelost. Het gaat daarbij om persoonlijke spullen die mensen moesten achterlaten, zoals papieren en telefoons. Maar ook auto's. Voor het bedrijf stonden vijftien wagens die niet weg konden. Deze zaten helemaal vol roet.

In samenwerking met indebuurt Helmond