Burgemeester Blanksma legde donderdagochtend de eerste steen bij de start van de bouw van het nieuwe kantoorpand van Xycarb.
Volledig scherm
Burgemeester Blanksma legde donderdagochtend de eerste steen bij de start van de bouw van het nieuwe kantoorpand van Xycarb. © ED

Xycarb in Helmond krabbelt op na dodelijk ongeluk en brand

HELMOND - Dik twee jaar na de verwoestende brand is Xycarb bijna uit het diepe dal. Donderdag werd de eerste steen gelegd van een 18 miljoen euro kostend kantoorpand.

'A terrible accident and a devastating fire', klonk het gisteren uit de mond van Xycarb-directeur Peter Spit. Bij het startsein voor de bouw van het nieuwe kantoor keek hij terug op de pittige periode die het Helmondse technologiebedrijf achter de rug heeft. In 2014 kwamen er twee medewerkers om het leven. Een jaar later was er de verwoestende brand. 

Wederopstanding

Xycarb moest kortom van ver komen, maar krabbelt gestaag terug omhoog. In de zomer werd al begonnen met de herbouw van de fabriek. Donderdag werd de eerste steen gelegd van het nieuwe kantoor, verderop aan de Zuiddijk. "Het symboliseert de wederopstanding", zei burgemeester Elly Blanksma. "Dit is de start van een nieuwe toekomst."

Xycarb maakt, heel vereenvoudigd gezegd, een soort poffertjesbakplaten van grafiet. Die worden bij andere bedrijven gebruikt om onder hoge temperatuur chips voor computers en led-verlichting te maken. Binnen de led-industrie is Xycarb wereldwijd marktleider.

Gratis warmte

Voor de nieuwbouw heeft het bedrijf overigens nog een technisch snufje in petto. In het kantoorpand hoeft de cv-ketel straks niet te worden gestookt. In plaats daarvan wordt er warmte die vrijkomt in de fabriek via ondergrondse buizen naar het kantoor getransporteerd. Oftewel, 'gratis' verwarming.

Het nieuwe kantoorpand van Xycarb zoals het eruit moet komen te zien.
Volledig scherm
Het nieuwe kantoorpand van Xycarb zoals het eruit moet komen te zien. © Xycarb
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond