Volledig scherm
Mestbedrijf Den Ouden aan de zuidkant van Helmond. Op de achtergrond de wijk Brouwhuis. Die ondervindt geregeld ernstige stankoverlast. © Van de Meulenhof

Zaak Den Ouden in Helmond: een gebed zonder end

HELMOND - Opnieuw heeft mestbedrijf Den Ouden in Helmond aangegeven zijn stankoverlast te willen terugdringen. Dat verhaal hoort de omgeving al jaren. Een terugblik.

In de loop van 2012 ontstaan zorgen in de Helmondse wijk Brouwhuis. De firma Den Ouden wil op het nabijgelegen industrieterrein BZOB pluimveemest gaan verwerken tot organische mestkorrels. De wijk herinnert zich de geurhinder van Promest, een voorganger van Den Ouden. Maar volgens de nieuwe speler ontstaat ditmaal geen overlast, dankzij de nieuwste technieken.

Den Ouden gaat aan de slag en sluit in de herfst van 2013 een convenant met de wijkraad. Als Brouwhuizenaren hinder ondervinden van de mestfabriek, zal die direct actie ondernemen om het probleem te verhelpen. De klachten komen, zeker in de zomer van 2014. Den Ouden spreekt van kinderziektes in de techniek en belooft dat de stankproblemen snel zijn opgelost.

Als de overlast een jaar later weer een piek bereikt, wordt Den Ouden tijdelijk stilgelegd. De technische oorzaak van de hoge stankuitstoot wordt niet gevonden. Een paar maanden daarna blijkt uit een rapportage van de gemeente dat het aantal klachten van burgers over bedrijven in korte tijd vrijwel is verdubbeld. Met stip gestegen: geuroverlast in Brouwhuis.

Schoorsteen

Juli 2016: de onrust in de wijk neemt toe als duidelijk wordt dat Den Ouden zeven dagen per week wil gaan produceren. De provincie is bereid daarvoor een vergunning te verlenen als het bedrijf de schoorsteen op de fabriek verhoogt van 40 naar 50 meter.

Later dat jaar volgt een hoopgevende boodschap: tijdens kleinschalige tests met de zogeheten plasmatechniek slagen onderzoekers erin de stankuitstoot bij Den Ouden met 95 procent te reduceren. Geurdeeltjes worden in de schoorsteen geneutraliseerd met behulp van elektriciteit. Uiteindelijk moet een reductie met 98 procent mogelijk zijn, luidt de conclusie.

Helaas voor Brouwhuis staat de nieuwe techniek nog in de kinderschoenen. Het blijft stinken in de wijk. In het voorjaar van 2017 concludeert de Omgevingsdienst (de vroegere Milieudienst) dat Den Ouden het koolstoffilter in de schoorsteen niet tijdig vervangt. Er wordt gedreigd met een boete, maar het mestbedrijf is zich van geen kwaad bewust.

Teugels strakker

In het najaar trekt de provincie de teugels strakker. Den Ouden moet gaan onderzoeken op welke manieren de stankuitstoot omlaag kan. De beste optie zal worden uitgevoerd. In de praktijk komt er niks van terecht.

Begin 2018 komt de provincie met aanvullende eisen voor Den Ouden: het moet de schoorsteen aanpassen en mag alleen nog doordeweeks mestkorrels produceren. Het bedrijf vecht dat besluit aan bij de rechter, verliest en stapt naar de Raad van State. Het wil per se ook op zaterdagen produceren.

De stankoverlast bereikt eerder deze week een nieuwe piek. Weer belooft Den Ouden beterschap. Applaus blijft uit. Brouwhuis wil geen woorden meer, alleen nog daden.

 1. Vooroordelen verdwijnen bij Human Library in Helmond door échte verhalen

  Vooroorde­len verdwijnen bij Human Library in Helmond door échte verhalen

  HELMOND - ‘Drempel’ is het woord dat zaterdagmiddag in de Helmondse bieb vaak valt tijdens Human Library. De bibliotheekbezoekers ontmoeten onder meer mensen met handicaps, verslaafden, transgenders en vluchtelingen. Mensen die vaak met vooroordelen geconfronteerd worden en soms ver van de leefwereld van hun gesprekspartners af staan. Of in een metafoor uitgedrukt: achter de kaft schuilt een misschien wel interessant boek.
 2. Helmondse 'Billy Elliot' (79) komt ook uit arbeidersgezin, maar mocht wel op ballet
  PREMIUM

  Helmondse 'Billy Elliot' (79) komt ook uit arbeiders­ge­zin, maar mocht wel op ballet

  HELMOND - Zijn levensverhaal lijkt op dat van Billy Elliot. Jan Smits (79) uit Helmond groeide op in een arbeidersgezin en schopte het tot professioneel balletdanser in internationale voorstellingen. Hij was bevriend met Wim Sonneveld, schudde de handen van het complete Koninklijk Huis maar werkte ook noodgedwongen in de centrale keuken van Philips. „Ik heb me nooit iets aangetrokken van opmerkingen.”

In samenwerking met indebuurt Helmond