Volledig scherm
Addy Kleijngeld schenkt zijn pupil Heintje een bandrecorder, zodat die thuis nieuwe liedjes kon oefenen. © Henny de Leeuwe

Zanger 'Heintje' Simons blikt vol warmte terug op zijn Helmondse ontdekker

HELMOND/NEU-MORESNET - Het had weinig gescheeld of de naam Addy Kleijngeld zou nooit verbonden zijn geweest met Heintje. Het kindsterretje uit Limburg was al voor negentig procent rond met Philips. Toen kwam Kleijngeld namens platenfirma CNR op bezoek. Het voelde meteen goed bij de familie Simons. ,,Als hij er niet was geweest, had ik niet zo'n grote carrière gehad", blikt de zanger nu terug.

Het heeft zo moeten zijn, denkt Hein: ,,Ik geloof niet in te veel toeval. Ik denk toch dat er een hoger iets of iemand is, die je leidt."

Het duurt nog enkele jaren, maar Helmond gaat één van zijn bekendste inwoners eren met een straatnaam. Langs het Goorlooppark, op de plek waar voorheen Raaymakers Houthandel lag, komt een Addy Kleijngeldplein. Als het even kan, is Hein Simons bij de onthulling, belooft hij. Om zijn muzikale vader, die in december veertig jaar geleden overleed, te eren.

Talentenjacht

Terug in de tijd. Het is 1966. Heintje wint een talentenjacht. ,,Addy werd getipt door een lid van de jury en meldt zich bij ons. 'Zing eens iets voor mij', vroeg hij. Ik bracht het nummer waarmee ik had gewonnen. Addy had zo'n Revox-bandrecorder bij zich en nam het op."

Snel daarna belde Kleijngeld weer. Hij wilde een plaat maken met Heintje. Repeteren gebeurde in Helmond. Daarvoor haalde Kleijngeld zijn pupil wekelijks op. Die eerste plaat, met de hit 'Mama' er op, werd een groot succes.

Ze gingen vervolgens samen op pad. ,,In het begin was één van mijn ouders er altijd bij", aldus Simons. ,,Gaandeweg groeide de band en kregen die het volste vertrouwen in Addy."

Ook Duitsland smolt voor het jongetje met de hoge stem. Met zijn Helmondse begeleider trok de zanger van tv-optreden naar concert, van studio naar zaal. ,,We sliepen in dezelfde hotels. Trokken van 's morgens vroeg tot 's avonds laat met elkaar op. Ik zag hem soms meer dan mijn eigen vader."

Probleempjes

Streng was hij nooit. ,,Dat zat niet in zijn aard. Hij was een goedhartige man. Mijn manager kan ik hem niet noemen. Daarvoor was hij te lief. Ik kon met al mijn vragen bij hem terecht, probleempjes loste hij op. Daarbij was Addy een geweldige muzikant en arrangeur. Hij schreef in één nacht compleet nieuwe arrangementen voor nummers."

Voor Duitsland was Ronny (Wolfgang Roloff) mijn manager. Hij had ook een groot aandeel in mijn succes. Beslissingen werden als team genomen."

Hein sliep soms in Helmond, bij de familie Kleijngeld. ,,Als we bijvoorbeeld de volgende ochtend vroeg op Schiphol moesten zijn. Dan trok ik op met zijn dochter Henny, die tien jaar ouder was dan ik. Ook met de vrouw van Addy had ik goed contact. Die ging soms ook mee."

In verhalen van artiesten die werden uitgebuit, herkent Hein Simons zich niet. ,,Ik kreeg altijd goede contracten." Het waren mooie en drukke jaren, blikt Simons terug. ,,We hebben samengewerkt tot mijn twintigste of eenentwintigste. Addy was toen al ziekelijk. Hij kon niet meer. Als je alles hebt bereikt, zoals wij, dan is het mooi geweest. Zakelijk gingen we dan wel uit elkaar, het contact bleef. Was ik in de buurt van Beek en Donk, Addy's laatste woonplaats, dan reed ik even bij hem langs."

Manege

De nu 62-jarige Simons woont al jaren in de Duitstalige Belgische plaats Neu-Moresnet, waar hij een manege heeft. Zingen doet hij nog altijd. Hij vormt sinds kort op cd een duo met... Zichzelf. Oude opnames zijn met nieuwe vermengd: Hein zingt met Heintje.

Over zijn leermeester praat hij nog met veel warmte. ,,Addy heeft mij gemaakt tot wat ik nu ben. Een tweede vader."

Volledig scherm
Tekst achterop de cvorige foto: geschreven bedankje van Heintje © Henny de Leeuwe
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond