Volledig scherm
Chantal Acda © Hanneke Wetzer

Zangeres Chantal Acda terug naar Helmond met nieuw album

HELMOND/ANTWERPEN - „Wat fijn om dat Brabants weer te horen!” De verslaggever kan zijn afkomst niet verbergen, blijkt al tijdens de eerste seconden van het telefoongesprek met Chantal Acda, maar de singer-songwriter die aan de andere kant van de telefoonlijn in België verblijft, verloochent haar roots evenmin. 

Na omzwervingen via achtereenvolgens Eindhoven, Brussel en Leuven, is de van oorsprong Helmondse in Antwerpen beland en keert ze vrijdag voor een show in de Cacaofabriek terug naar haar geboortestad. 

Heimwee
En daar verheugt ze zich op. Acda: „Ik vind dat heel tof. Ik ben meer dan twintig jaar geleden weggegaan uit Helmond en toen eigenlijk met alles gebroken wat ik daar had. Maar het laatste jaar heb ik een beetje heimwee gekregen. Ik ging bepaalde dingen missen en ben de afgelopen periode ook een paar keer terug gegaan. En als ik jou dan hoor praten dan denk ik: ‘ja, dat kén ik!’ Dan word ik daar gewoon blij van.”

De directe aanleiding voor het optreden in Helmond is haar nieuwe album ‘Bounce Back’. In de aanloop naar dat album, toen de liedjes nog niet voltooid waren, heeft Acda veel huiskamershows gedaan. Het heeft haar geholpen in het schrijfproces van de liedjes. Ze beschouwt die periode van kleinschalige optredens als een reflectieve fase.

Acda: „Ik ben begonnen met de plaat te schrijven, omdat ik een beetje het noorden kwijt was. De wereld is aan het veranderen en ik stelde mezelf de vraag wat mijn positie daarin is. De manier waarop mensen contact en verbinding maken is sterk veranderd door social media en dergelijke. Dus ik ben eerst gaan onderzoeken wat dat voor mij betekent en hoe ik daar in sta."

Concerten
„Daarbij ging ik ook nadenken over concerten. In een normale situatie kom je een concertzaal binnen en hoef je eigenlijk niemand te spreken. Je hebt heel veilig de band bij die je muzikaal ondersteunt. Er is belichting dus je hoeft het publiek niet te zien, je hebt een geluidstechnicus die je stem goed kan laten klinken, ook al heb je je dag niet; allemaal dingen die dat directe waar ik juist naar op zoek was in de weg stonden." 

„Het afronden van die liedjes heb ik daarom bewust gedaan in die huiskamers. Dat was in eerste instantie echt niet comfortabel, omdat je in een situatie terechtkomt waarin je niemand kent, waarin je heel direct contact hebt met je publiek en waarin je een heel directe klank hebt, omdat er geen geluidsinstallatie is. Maar dat is wel wat de plaat heeft gevormd.”

Bounce Back
‘Bounce Back’ verschijnt op het Duitse Glitterhouse, een gerenommeerd platenlabel voor 
de fijnproever. Acda: „Dit is de tweede plaat van me die bij hen verschijnt. Het is een label dat de mensen om zich heen heel dicht bij zich houdt. Dat past wel bij mij. Het voelt als familie. Glitterhouse is groot genoeg om in het buitenland te kunnen spelen en niet te groot om onpersoonlijk te worden.”

De aanstaande release-tour loopt door België, Nederland en Duitsland. Het optreden vrijdag in de Cacaofabriek is de eerste show van de reeks. Natuurlijk speelt haar band met de stad waar ze ter wereld kwam daarin een rol. 

Acda: „Mijn nieuwe plaat gaat over connecties en contact. Helmond is de plek waar ik geboren ben, daar ben ik opgegroeid. Dus dat past heel mooi in het verhaal. Ik kijk er naar uit om terug te gaan naar die omgeving, om de plek waar ik op school zat weer te zien, of m’n eerste gitaarles kreeg; een berg herinneringen waarvan ik me eerder niet realiseerde dat die mij hebben gevormd. Het voelt als iets speciaals voor mij om hier de tour te beginnen.”

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond