Volledig scherm
René Elissen van Aphrodite’s Eroshop in de seksbioscoop: „Mensen komen hier voor de fantasie die ze thuis niet kunnen verwezenlijken.” © Ton van de Meulenhof/fotomeulenhof

Ze komen niet naar seksbios Helmond voor de porno, maar voor elkaar

HELMOND - Deel een van de vierdelige serie over seks in de Peel: de seksbioscoop.

Aphrodite's Eroshop in Helmond is een zeldzaamheid in het straatbeeld. "Het gaat om kijken en bekeken worden." Natuurlijk vind je er de sierlijke dildo's, broekzakformaat vibrators en sm-starterspakketten. Maar Aphrodite's Eroshop in de Molenstraat is naast een winkel in erotische artikelen, vooral ook een seksbioscoop. De enige in Helmond, de enige in de Peel. Sterker nog, sinds de hoogtijdagen van de seksindustrie in de jaren negentig (lees: drie bordelen) is dit misschien wel de enige seksinrichting die nog het Helmondse straatbeeld siert. De rest van de activiteiten zijn uit beeld verdwenen bij de grote massa.

Anoniem binnenglippen
De cinema heeft een achteringang, in praktijk de hoofdingang, omdat het merendeel toch het liefst anoniem naar binnenglipt. Er zijn twee zaaltjes: in de eerste, zeventien stoelen groot, staat heteroseks centraal. De kleine zaal is de gay zaal, mannenseks. Acht stoelen. Maar de tachtig tot honderd bezoekers komen iedere week niet voor de films. Ze komen naar de bioscoop om andere mensen te ontmoeten. Ze rijden op en neer vanuit heel Zuid-Nederland: van Nijmegen tot en met Zeeland. Vaak kondigen ze hun komst ook aan via het forum van Aphrodite. Zo laat een man weten dat hij 's avond tussen 20.00 en 21.00 uur weer achter de gloryholes zit. Een andere bezoeker schrijft: 'De blaadjes beginnen te vallen, dus hopelijk geldt hetzelfde voor de slipjes van de dames'.

Demonstratie
Toch is er één fenomeen in elk jaargetijde een garantie voor volle zalen. René: "Ik kreeg een keer aan de lopende band mensen binnenwandelen. Ik dacht: 'Wat is hier aan de hand?'. Bleek dat een stelletje op internet had verteld dat ze zouden komen. Toen viel het kwartje. Zo'n stelletje geeft dan een soort demonstratie in de filmzaal. Misschien hopen andere bezoekers dat ze mee mogen doen. Dat gebeurt wel twee of drie keer per week."

Lees het volledige artikel in het ED van dinsdag of via onze digitale krant. De komende dagen verschijnen de volgende delen van deze vierdelige serie.