Volledig scherm
Genesius beet zaterdag het spits af in het nieuwe theater in Helmond. foto Ton van de Meulenhof

'Ze zijn gek als ze een nieuw theater in Helmond bouwen'

HELMOND - 'Als ze een nieuw Speelhuis bouwen, zijn ze gek'. Dat is – al zal dat niet voor álle 430 bezoekers gelden – eigenlijk de conclusie na de eerste voorstelling in het nieuwe Speelhuis in Helmond in de voormalige OLV-kerk.

Toneelvereniging Genesius mocht het nieuwe theater zaterdag inwijden met de carnavalsklucht Ut zit in de familie. Zoals vaste bezoekers gewend zijn van Genesius stond die als een huis.

Toch ging het daar niet over, in de pauze. De fantastische akoestiek, de heerlijke stoelen, het goede zicht op het toneel en de bijzondere omgeving: daarover werd gepraat. "Haal dat tijdelijke er maar van af. Van mij mag dit theater blijven", verwoordde Charles Dams het gevoel van veel Helmonders die de eerste avond bijwoonden.

Martien van den Heuvel, op rij tien, is al even lyrisch. "Het is zo knap wat ze hier voor elkaar gekregen hebben. Ze zijn echt gek als ze nog een nieuw theater bouwen." Gé Duijvelaar komt woorden tekort om zijn gevoelens over het nieuwe theater te omschrijven.

Voor Genesius-speler Toine van de Kerkhof was het bijzonder: hij was als kind misdienaar in deze kerk, nu acteur. "Heel bijzonder. En het was boven verwachting, het is een fijne zaal om in te spelen en het podium is geweldig."

Kerk en theater gaan uitstekend samen, vindt speelster Marleen Stultiëns. "Het is een aparte ervaring dat je mensen ziet als je vooruitkijkt en inhammen, gewelven, muurschilderingen en heiligenbeelden als je naar links of rechts kijkt."

Bekijk ook het speciale dossier over Theater Speelhuis

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Eenmalige rentree rapper Tony Scott  in Helmond
    PREMIUM

    Eenmalige rentree rapper Tony Scott in Helmond

    HELMOND - Twee jaar geleden was zijn afscheidsconcert in Paradiso. Tony Scott trok zich terug uit de muziekwereld nadat de ziekte Multiple Sclerose bij hem werd vastgesteld. Hij loopt sindsdien met een geleidestok en zijn gehoor is ook aangetast. Toch kon hij een lokroep van Urban Matterz-organisator Hans van de Berkmortel niet weerstaan. Tijd voor een eenmalige terugkeer, tijdens de eerste avond van hiphopfestival Urban Matterz. ,,Ik kan gewoon nog niet echt afscheid van het vak nemen", zegt hij zaterdagavond enkele uren voor zijn optreden in de Cacaofabriek.

In samenwerking met indebuurt Helmond