Zes middelbare scholen willen 'onder de motorkap’ gaan samenwerken
EINDHOVEN/HELMOND - Zes middelbare scholen in de regio gaan een bestuurlijke fusie onderzoeken. Wat gaan leerlingen en docenten ervan merken als die doorgaat?
Delen per e-mail
Het betreft het Commanderij College in Gemert en Beek en Donk, het Willibrord Gymnasium in Deurne, het Jan van Brabant College in Helmond, het Stedelijk College en de Internationale School in Eindhoven en het Strabrecht College in Geldrop. De besturen van de drie onderwijsstichtingen waartoe die scholen behoren, hebben online een intentieovereenkomst ondertekend om de haalbaarheid van zo'n bestuurlijke fusie te onderzoeken.
Rond de zomervakantie van 2021 wordt de knoop daarover doorgehakt. De bestuurlijke fusie zou dan op 1 januari 2022 kunnen ingaan.
Onder de motorkap
Leerlingen zullen er op het oog weinig van merken. De scholen behouden hun eigen naam, identiteit, schoolplan, gebouw en directie. „Een leerling kwam met een leuke metafoor: ‘Jullie zijn vooral onder de motorkap bezig om te zorgen dat de auto blijft rijden’”, vertelt bestuurder Arn Bressers van Onderwijsstichting De Peel.
De scholen denken dat ze door een bestuurlijke fusie sterker staan. Er kan onderling kennis uitgewisseld worden of samengewerkt op grote trajecten, zoals internationalisering. En als grotere speler heb je meer in de melk te brokkelen bij het sluiten van partnerschappen met het bedrijfsleven. De overgangen richting het basis- en het vervolgonderwijs kunnen ook beter op elkaar afgestemd worden.
Een vak als Chinees, waar per school maar enkele leerlingen voor kiezen, kun je online wel samen blijven aanbieden
Indirect kan de samenwerking voor leerlingen wel degelijk iets veranderen in het onderwijsaanbod. „Scholen die dichter bij elkaar liggen, kunnen samen activiteiten organiseren”, zegt Bressers. „Of denk aan een online vak als Chinees, waar per school maar enkele leerlingen voor kiezen. Samen kun je dat wel blijven aanbieden.”
Delen van duurdere machines voor techniek
Bestuurder Meine Stoker van onderwijsstichting SILFO denkt aan het delen van duurdere machines voor techniek. „Een 3d-printer hoef je maar een deel van het jaar in je school te hebben staan om toch een volledig pakket aan te kunnen bieden.”
Voor docenten betekent een grotere organisatie meer baanzekerheid, stippen bestuurders Petra de Bruijn van SILFO en interim Marcel Meulen van Stichting Openbaar Onderwijs Jan van Brabant aan. Leraren kunnen op meerdere scholen ingezet worden. Door kennis te delen kan een kwaliteitssprong voorwaarts gemaakt worden, is de gedachte. „Groot én klein genoeg om succesvol te zijn”, zegt Bressers.
Vier weken geleden pas ging zijn Commanderij College bestuurlijk samen met het Willibrord Gymnasium. Waarom nu al opschalen? „Die projecten liepen al parallel naast elkaar vanaf 2019. Het ene traject was alleen iets eerder afgerond.”
Een goed gesprek over belangrijke maatschappelijke thema’s, sluit je aan bij Nederland in Gesprek en laat écht van je horen.
Om een gesprekspartner te vinden met een andere kijk op de wereld, leggen we deelnemers zeven controversiële vragen voor. U geeft daar online antwoord op en vervolgens wordt u gekoppeld aan iemand bij u in de buurt. Daarmee kunt u in gesprek, maar mochten de regels zijn zoals ze nu zijn, is het natuurlijk niet onze bedoeling om duizenden mensen op de been te brengen. Zijn de regels nog streng, dan kunt u digitaal met elkaar in gesprek, via de laptop of telefoon.
Dit zijn de stellingen waarop je met elkaar in gesprek kan gaan, klik bij de eerste vraag op ja of nee en alle stellingen verschijnen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jongeren in coronatijd: hoe onderhoud je contact met vrienden?
De kroegen gesloten, het onderwijs grotendeels op slot en na negen uur ‘s avonds mag je voorlopig de deur niet meer uit. Een avondje gezelligheid met je vrienden bij iemand thuis zit er nu dus ook even niet in. Wij zijn benieuwd naar de manieren waarop jongeren wél contact met hun vrienden kunnen onderhouden. -
PREMIUM
‘Misselijkmakend’ kopschoppen in Helmond was zonder enige aanleiding; jaar cel en opname geëist
DEN BOSCH - Dat de verdachte een bewusteloze knul tegen zijn hoofd schopte, door bleef gaan en er ook uit volle kracht op stampte is op zich al diep schokkend. Later bleek dat haren en bloed onder de daders zolen zaten. Misselijkmakend, aldus het Openbaar Ministerie. Het eist twee jaar opsluiting waarvan de helft in een kliniek. -
PREMIUMUpdate
Eigenaren van te slopen nieuwbouwplan Helmond: ‘Dit doet pijn, er is alleen een minst slechte oplossing’
-
PREMIUM
Tonny van 102 ‘te gezond’ voor coronaprik; huisarts laat hoogbejaarde in verwarring achter
SINT-OEDENRODE - De 102-jarige Tonny van Beek-Van den Tillaar uit Sint-Oedenrode grijpt telkens naast haar coronaprik. De reden: ze is ‘te gezond'. -
PREMIUM
Muur is om bij insteekhaven Helmond: op lege vlakte komt bedrijfsgebouw
HELMOND -En toen viel de muur: sinds een week is een terrein aan de Churchilllaan in Helmond, tussen insteekhaven en Vossenbeemd, vanaf de weg zichtbaar. Van de oorspronkelijke betonnen omheining staat nog maar een klein deel overeind. Next Level uit Eindhoven gaat hier bouwen.
-
Nieuwe stuwen in Goorloop en Snelleloop
HELMOND - Waterschap Aa en Maas is begonnen met werkzaamheden om het peilbeheer van de Goorloop en Snelleloop te verbeteren. Dat gebeurt in Helmond, Laarbeek en Gemert-Bakel. -
PREMIUM
Lekker, een pizza aan de deur, maar wie komt hem brengen?
EINDHOVEN – De een zijn dood is de ander zijn brood. Hard maar waar, ook in coronatijd. Want met de restaurants en cafés al maanden op slot, beleven pizzabakkers en maaltijdbezorgers gouden tijden. Soms is het puzzelen om voldoende bezorgers op de been te krijgen, maar ondernemers zien vooral kansen en willen uitbreiden. -
PREMIUM
Eindhovense ondernemer Lindhout wint na 18 jaar zaak tegen ASR: 'Mijn echtgenote brak in tranen uit’
EINDHOVEN - ‘Met Don Quichot’, zo meldt Jos Lindhout zich aan de telefoon. Twee keer een rechtszaak verliezen en toch doorvechten. Mensen verslijten hem voor gek, weet Lindhout. Maar nu heeft de Eindhovense ondernemer na 18 jaar strijd tegen verzekeraar ASR een overwinning geboekt. De hele zaak moet over bij de rechter. Nieuwe ronde, nieuwe kansen dus. ‘Ik vecht door zoals ik mijn vader op zijn sterfbed beloofde.’
In samenwerking met indebuurt Helmond