Zestien studenten Fontys halfjaar aan de slag bij Zorgboog Helmond

HELMOND - De vraag naar zorg neemt toe, vooral door vergrijzing. Tegelijkertijd zijn er minder mensen om die diensten te leveren. Instellingen worstelen ermee en zoeken naar oplossingen. Studenten denken mee.

Meer vraag naar zorg, minder personeel en stijgende kosten. Het is een klem waar organisaties als De Zorgboog in Helmond in zitten. ,,Hoe kunnen we kwalitatief goede zorg blijven bieden als we moeilijk aan goed opgeleide medewerkers komen?”, vraagt Jessie Hoorn, adviseur opleidingen bij De Zorgboog, zich af. Zij geeft zelf het antwoord: ,,Het moet slimmer en creatiever.”

En daar gaan zestien derdejaars studenten verpleegkunde, bedrijfskunde, vastgoed en toegepaste gerontologie  van Fontys Hogeschool  het komende halfjaar bij helpen. De studenten gaan in teams een of meer projecten uitwerken. 

Het moet zo praktisch mogelijk, zegt Jotine Leijtens, docente verpleegkunde bij Fontys: ,,Wat kan een oudere gebruiken die langer thuis moet blijven wonen?” De studenten gaan de projecten uit verschillende standpunten benaderen. Fontys en De Zorgboog hopen dat dit leidt tot ‘kruisbestuiving’.

Jelle van Deursen (21), student bedrijfskunde, buigt zich met drie studenten verpleegkunde over de nachtzorg in verpleeghuis Keyserinnedael in Helmond. Het probleem: ,,Het is ’s nachts te onrustig. Er zijn veel mensen aan het werk, terwijl de nacht er is om te slapen. Er is apparatuur beschikbaar, zoals bewegingssensoren op slaapkamers. Maar een deel wordt niet, of te weinig, gebruikt. De eerste stap is inventariseren wat er is. Daarna kijken we of dat goed wordt gebruikt en of het ook anders kan.” 

Een tweede aspect is onderzoeken of het nachtwerk met minder personeel kan worden gedaan. ,,Niet omdat we op personeel willen bezuinigen, maar omdat verpleegkundigen schaars worden", verduidelijkt Jessie Hoorn. Nu lopen verpleegkundigen ’s nachts hun rondes. Jelle en zijn team gaan kijken of dat anders kan. ,,Bijvoorbeeld meer samenwerking, of rouleren. We gaan ook kijken naar de financiën. Je kunt wel iets bedenken dat honderdduizend euro kost, maar van dat geld kan je ook twee en een halve verpleegkundige aanstellen.”

Simone Baijens (21) studeert vastgoed en makelaardij. Waar veel van haar medestudenten vooral kijken naar winkels en kantoren, richt zij zich op de zorgsector. Haar project, dat ze samen met drie studenten verpleegkunde doet, speelt in verpleeghuis De Wilbertdries in Bakel, waar ouderen hun eigen appartementen huren. ,,Op de voordeur zit een digitaal slot dat je met een app op de telefoon kan openen. Nu gebruiken de bewoners en de personeelsleden die app, maar wij gaan onderzoeken of het ook mogelijk is om mantelzorgers en familieleden toegang te geven. Is het financieel haalbaar, makkelijk te gebruiken en zijn bewoners bereid om hiervoor extra te betalen? En we gaan kijken hoe het zit met wet- en regelgeving.” 

Lisa Pronk (23) studeert toegepaste gerontologie. ,,Ouderen zijn mijn passie”, zegt Pronk. ,,De vergrijzing betekent dat er meer ouderen thuis blijven wonen. Ik wil alles inzetten om hen in staat te stellen dat zo lang mogelijk te doen.” 

Haar team, waarin ook drie studenten verpleegkunde zitten, pakt twee projecten op. Het eerste gaat over hulpmiddelen. ,,Ik wil een databank ontwikkelen van hulpmiddelen, toegespitst op het specifieke ziektebeeld van de gebruiker. Wat heeft bijvoorbeeld iemand nodig die na een heupbreuk weer thuis komt? We gaan ook handleidingen maken, zodat een gebruiker snel het juiste hulpmiddel kan kiezen." Het tweede project is 'dwaaldetectie'. Pronk: ,,Dementerenden gaan soms dwalen. Ik ga onderzoeken of er een gps-systeem gebruikt kan worden dat aangeeft waar iemand is.”

De Fontys-studenten presenteren op 26 juni hun resultaten.

Volledig scherm
Studenten Fontys gaan de Zorgboog in Helmond doorlichten © FotoMeulenhof

De studenten en hun begeleiders. Van links naar rechts: Lisa Pronk, Jotine Leijtens, Jessie Hoorn, Jelle van Deursen en Simone Baijens. 

Foto Ton van de Meulenhof/fotomeulenhof