Volledig scherm
De voormalige kledingopslag aan de Oostende in Helmond waar donderdagavond brand uitbrak © Tonny Peeters

Zorgen over zwervers in leegstaand pand in Helmond waar brand uitbrak

HELMOND - Het leegstaande gebouw aan de Oostende in Helmond wordt door zwervers frequent gebruikt als slaapplek. Het baart de gemeente zorgen dat het moeilijk blijkt om hier iets aan te doen. 

Het vervallen terrein is al compleet afgezet met hekken en veel deuren zijn dichtgetimmerd, maar toch weten daklozen het pand te betreden. Of zij iets met de brand van donderdagavond te maken hebben is onduidelijk.

Ban Bouw-directeur Jack Aldenhoven laat via een woordvoerster weten dat het probleem met de zwervers 'de volle aandacht heeft'. ,,We gaan nu slimme voorzieningen treffen om insluipers te voorkomen. Dat doen we op vijf manieren. Welke dat zijn kan ik niet zeggen."

Twee ambtenaren namen vrijdagochtend een kijkje in het pand. De brandlucht die een avond ervoor niet te harden was, was grotendeels weggetrokken. Wat opvalt tijdens een korte wandeling om het pand is dat vrijwel alle ramen zijn ingegooid. De achterkant van het complex van eigenaar Ban Bouw ziet er desolaat uit. Binnenin ligt veel troep. Wat opvalt is een jas die keurig aan een haakje hangt, een verdwaalde bruine broek ergens op de grond en de platgetreden bierblikjes die her en der liggen.

Tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
© Tonny Peeters

Overlast

De voormalige kledingopslag waar brand uitbrak is zo donker, dat er alleen iets met een zaklamp te zien is. Hoe de kledingdozen zijn gaan branden is onduidelijk. Volgens een van de twee ambtenaren is de stroom van het grootste gedeelte van het complex gehaald. 

Hoe kun je de overlast van zwervers op zo'n groot terrein, dat op termijn plaatsmaakt voor nieuwbouwplan Oranjekade, voorkomen? ,,We zijn samen met de eigenaar druk bezig om daar iets aan te doen. Alles dichttimmeren is moeilijk en het is al afgezet met hekken. We gaan verder overleggen met Ban Bouw", aldus een woordvoerder.

Daklozen

Ook bestuurslid Tonny Raaijmakers van het naastgelegen EDAH-museum weet dat er geregeld daklozen in het pand slapen. Het gebouw staat volgens haar sinds mei vorig jaar leeg toen SMO vertrok naar de Engelseweg. Zwervers ziet ze niet. ,,Maar dat ze hier verblijven is wel duidelijk."

Zij is vooral opgelucht dat het museum geen schade heeft opgelopen na de brand. De rode vlaggen bij de entree zijn zelfs niet eens zwartgeblakerd ondanks de flinke rookwolken donderdagavond. Metingen in het museum hebben verder uitgewezen dat er geen schadelijke stoffen zijn vrijgekomen. Kortom, het museum kan deze middag gewoon gasten ontvangen. ,,Het enige wat kapot is is het slotje op het hek, verder is er niets aan de hand. De lucht is goed."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond