Volledig scherm
Marius Kanters © Ton van de Meulenhof/fotomeulenhof

Zorggeldkwestie in Helmond: 90-jarige Marius deels verlamd, maar flink gekort op huishoudelijke hulp

HELMOND - Er is ophef over de juiste besteding van zorggeld in Helmond. De verlamde Marius Kanters moest zo veel uren hulp inleveren dat hij het huishouden maar zelf ging doen. Sindsdien kwam de ambulance drie keer.

Het lijkt op een soort horloge die om zijn pols zit. Op de denkbeeldige plek van de wijzerplaat zit daarentegen een rode knop. Marius Kanters (90) tilt zijn arm op en zet zijn tanden in de rode knop: zo moet hij in geval van nood alarm slaan.

Verlamd
Zijn handen kan Marius namelijk niet gebruiken. Hij is grotendeels verlamd, zit ook in een rolstoel. Toch wordt van de Helmonder verwacht dat hij voortaan meer voor zichzelf kan zorgen: zijn huishoudelijke hulp ging in drie jaar tijd terug van 9 uur en drie kwartier naar 2 uur en drie kwartier.

Marius en zijn zoon Theo begrijpen daar niks van. En al helemaal niet als ze zien dat er in Helmond miljoenen aan zorggeld overblijven. Miljoenen waarvan nu blijkt dat ze grotendeels niet terugstromen richting de zorg waar zij zo'n behoefte aan hebben. "En dan lees ik dat wethouder Nathalie van der Zanden roept dat het allemaal zo goed gaat, dat er geen klachten zijn", vertelt Theo Kanters. "Het gaat helemaal niet overal goed. En mijn vader is echt niet de enige."

Huishouden zelf doen
Marius heeft ooit een infarct in zijn ruggenmerg gehad en is daardoor tot zijn polsen verlamd. "Ik kan nog geen leeg kopje koffie op het aanrecht zetten", zegt hij daar zelf over. Toch kan hij het af en toe niet laten om bij gebrek aan hulp het huishouden zelf maar te doen. Onlangs probeerde hij de was uit de wasmachine te halen, verloor zijn evenwicht en eindigde met bebloed hoofd op de badkamervloer. Hij riep net zolang om hulp tot de buurvrouw iemand waarschuwde. Uiteindelijk kwam de ambulance. De derde keer al sinds Marius zelf het huishouden probeert te doen.

Lees het uitgebreide interview in het ED van vrijdag of in de digitale krant.