Volledig scherm
Aquagym in het huidige zwembad De Wissen. © Ton van de Meulenhof

Zwembad op De Braak in Helmond kost minstens negen miljoen euro

HELMOND - Als Helmond een zwembad gaat bouwen op sportpark De Braak, kost dat minimaal negen miljoen euro, maar zeer waarschijnlijk meer dan dat. Dat leert een blik in het archief.

In 2015 al had Hotel Fitland op Suytkade een plan om voor de gemeente een nieuw zwembad te bouwen. Kosten: negen tot twaalf miljoen euro. Voor dat geld wilde Fitland twee baden van 25 meter lang en een tribune bouwen, ook te gebruiken door verenigingen en scholen.

Dezelfde eisen stelt Helmond aan een bad op De Braak. Deze keer moet Helmond zelf betalen, want de gemeente mag Fitland de klus niet rechtstreeks gunnen. Bovendien wil de politiek toch liever een zwembad op De Braak, als kroon op de nieuwe sportcampus daar.

Wat dit gaat kosten? Wethouder Frans Stienen zegt daarover 'geen uitspraak te durven te doen'. Toch is het zeer waarschijnlijk dat het ruim boven de negen miljoen euro uitkomt.

Bouwprijzen gestegen

Om te beginnen zijn de bouwprijzen de laatste jaren gestegen. Ook de wensen én eisen om duurzaam en energiezuinig te bouwen zijn aangescherpt. Dat tikt allebei door in de eindrekening.

Dan nog een reden waarom De Braak duurder uitvalt: bouwen op het sportpark vraagt om extra voorzieningen. Denk aan kleedkamers, parkeerplaatsen en een ontmoetingsruimte dan wel horecagedeelte. Die drie zaken zijn op Suytkade al aanwezig, als onderdeel van het bestaande hotelcomplex. Simpel gezegd hoefde Fitland alleen maar een 'waterbak' aan het pand te zetten.

Als er een zwembad op De Braak komt, moeten enkele sportverenigingen plaatsmaken. Het zwembad is voorzien in de hoek met onder meer tennisclub HTV en korfbalvereniging OEC. Die keren elders op De Braak terug. Dat herschikken kost geld.

Tot slot is De Braak straks een drukbezette sportcampus, met onder meer Helmond Sport, twee amateurvoetbalclubs en 1800 leerlingen van het dr. Knippenbergcollege. Hier komen de bezoekers van het zwembad nog bij. Dat vraagt om extra maatregelen voor verkeer en veiligheid. „Er moeten veel puzzelstukjes gelegd worden”, erkent wethouder Stienen. 

Het grootste puzzelstuk is ongetwijfeld het geld. Helmond heeft geen euro's gespaard voor een nieuw zwembad. De vernieuwing van De Braak werd eind vorig jaar mogelijk doordat de bouw van een tunnel in de Kasteelherenlaan miljoenen euro's goedkoper uitviel. Het is de vraag of Helmond voor het zwembad opnieuw op zo'n verborgen potje geld stuit.

Fitland en Laco houden zich stil

Hotel Fitland en Laco hebben nog niet gereageerd op het nieuws dat Helmond een nieuw zwembad wil bouwen op De Braak. Het is daarmee onduidelijk wat Fitland-directeur Maarten van Kampen gaat doen met de ruimte naast zijn hotel. Die heeft hij sinds 2015 vrijgehouden voor een zwembad. Laco is de uitbater van het bestaande zwembad De Wissen. Dat gaat over enkele jaren dicht. Laco-directeur Bert Lavrijsen heeft nog geen interesse getoond om een bad op De Braak te exploiteren.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond