Volledig scherm
In de rust van het play-offduel van de vrouwen van Oranje-Rood tegen Amsterdam (2-5 verlies) nam de club afscheid van vier iconen vlnr: Rashid, Rizwan, Bob de Voogd en Robert van der Horst. © Frank Laracker/Orange Pictures

Afscheid van hockey-iconen Oranje-Rood

Gezamenlijk speelden ze bijna 50 seizoenen voor Oranje Zwart en (sinds 2016) Oranje-Rood. Robert van der Horst, Bob de Voogd en de Pakistanen Rashid en Rizwan kregen donderdagavond een mooi afscheid van de EIndhovense hockeyclub.

In de rust van de eerste play-offwedstrijd van de vrouwen van Oranje-Rood tegen Amsterdam (2-5) werd het viertal voor de volgepakte tribunes feestelijk uitgeluid. Hun ingelijste shirts krijgen een prominente plek in het clubhuis, verzekerde de nieuwe voorzitter van Oranje-Rood Pieter Janssen.

Robert van der Horst (34), die op 15-jarige leeftijd debuteerde in Heren 1 van Oranje Zwart, stopt na 20 jaar met tophockey. De oud-aanvoerder sprak zijn dankbaarheid uit aan de toeschouwers. ,,Ik voel me echt een kind van de club. Ik heb altijd genoten van het publiek. Heel mooi dat ik vandaag afscheid kan nemen met veel bekenden op de tribune. Natuurlijk mijn ouders en mijn vrouw, maar ook Roger van Gent en Toon Siepman. Lang geleden begon mijn carrière met Roger en Toon en nu is het ook met hen geëindigd”, verwees Van der Horst naar de afgelopen periode waarbij Siepman de laatste weken van het seizoen de opgestapte Van Gent verving.

Ook Bob de Voogd (30) keek met voldoening terug op zijn jaren bij Oranje-Rood en Oranje Zwart. De aanvaller speelt volgend seizoen in België bij Braxgata. ,,Het waren twaalf hele mooie jaren, een onvergetelijke tijd. Ik heb hier vrienden voor het leven gemaakt. Qua prestaties is het afgelopen jaar helaas niet geworden wat we hadden gehoopt. Maar ik zal volgend seizoen groot fan zijn van Oranje-Rood.”

De Pakistaanse hockeyers Rizwan (29) en Rashid (30) nemen met pijn in hun hart afscheid van Oranje-Rood. Hun contract wordt niet verlengd omdat de club meer eigen jeugd wil inpassen. Rizwan en Rashid speelden zeven seizoenen in Eindhoven. ,,Ik heb me hier altijd thuis gevoeld. Ik ben er trots op zo lang voor deze club te hebben gespeeld. Het was een geweldige tijd", zei Rashid mede namens Rizwan. 

Emotioneel

De spelers en staf van Oranje-Rood hadden woensdag met partners een afscheidsbarbecue in de tuin van de ouders van Joep de Mol. Het werd een emotioneel samenzijn, vertelde De Voogd donderdagavond. ,,We hoorden daar voor het eerst dat de Pakistanen hun laatste wedstrijd voor Oranje-Rood hebben gespeeld. Ze hadden zelf graag willen blijven. Bijna iedereen was in tranen. Mink (captain Van der Weerden, red.) heeft iedereen nog toegesproken. Het was fijn om zo samen af te sluiten.”