Volledig scherm
Maartje Paumen © Roy Lazet

Maartje Paumen zat er een jaar lang finaal doorheen

DEN BOSCH - Minder dan een jaar voor de Spelen zat Maartje Paumen er finaal doorheen. Noem het een burn-out, hockeymoe, ze zat in ieder geval aan haar tax. „Op een gegeven moment had ik bijna zoiets van: ‘ik ben blij als Rio is geweest, dan hebben we dat gehad en dan kan ik stoppen.”


In een openhartig interview met deze krant vertelt Maartje Paumen over het jaar waarin ze hockey niet meer leuk vond. „Ik maakte verkeerde keuzes omdat ik niet lekker in mijn vel zat. Dan ging ik bijvoorbeeld een avond op stap, of at ik gewoon waar ik zin in had. En daardoor kon ik op het veld niet brengen wat ik gewend was.”

Na de verloren EK-finale afgelopen zomer ging bij de aanvoerster van Oranje en Den Bosch een lampje branden. "Ik zei tegen mijn ouders: ‘Ik heb er geen zin meer in. Er moet iets veranderen.”

De ommekeer werd afgelopen najaar ingezet toen Paumen een gesprek aanvroeg met de nieuwe bondscoach, Alyson Annan. „Binnen twee minuten had ze me gebroken. Zij zag hoe ik me voelde, hoe mijn gezicht erbij stond, wat ik uitstraalde. Ik dacht: ‘ok, jij begrijpt dat ik mentaal en fysiek op ben.” Drie uur lang spraken coach en captain met elkaar. De conclusie: Paumen moest voor zichzelf gaan zorgen.

‘Project Paumen’ was geboren. Voor het eerst in twaalf jaar miste ze een groot eindtoernooi, het voelde als een bevrijding. Met een toegewijd groepje van zes trainers werkte ze twee maanden lang, bewust weg van de hockeywereld, aan haar herstel. Ze wilde fitter worden dan ooit tevoren, het plezier zou vanzelf terugkomen. Die opzet slaagde, tijdens de laatste play-offs was ze top.

Het plezier in de sport is weer terug. Komende zomer kan ze in Rio haar derde gouden medaille halen. Al hoopt ze Rio wel anders te beleven dan die laatste Spelen. „In Londen was ik zo bezig met: ik moet, ik moet, ik moet. Ik heb daar te weinig genoten. Ik had mezelf zoveel druk opgelegd, ik was daarna helemaal ko. Natuurlijk is de druk straks weer hoog. Maar zoals Londen, zover laat ik het niet meer komen. Ik ben gegroeid als mens. Ik kan nu tegen mezelf zeggen: ik heb er alles voor gedaan om in Rio op mijn best te zijn. Meer kan ik niet doen. Ik ga daar alles geven. Maar daarnaast wil ik ook gewoon genieten van mijn derde Spelen. Zoals ik me nu voel kan ik niet wachten tot Rio komt. Ik heb het plezier van een klein kind terug.”